Сијарто: Мађарска ће гласати против чланства Косова у Савету Европе

Будимпешта – Министар иностраних послова и спољне трговине Мађарске Петер Сијарто изјавио је данас у Будимпешти да ће та земља гласати против чланства Косова у европским телима.

„Наше стајалиште је да би довело у опасност постизање компромиса ако би одређене европске формације примиле Косово пре постизања споразума. И због тога ће Мађарска гласати против чланства Косова у европским телима“, истакао је Сијарто на заједничкој конференцији за новинаре са министром иностраних послова Србије Ивицом Дачићем који борави у посету тој земљи.

Према његовим ријечима, Мађарска неће прихватити, као што није ни до сада, никакве санкције ЕУ Русији које би довеле у питање сигурност снабдевања енергентима Мађарске и њених грађана.

„До сада смо се успели изборити за изузећем од одређених санкција како би осигурали снабдевање енергентима наших грађана. За избијање рата у Украјини није одговорна Мађарска и не прихваћамо да се цена тог рата наплаћује од нас“, казао је мађарски министар Сијарто.

И. Дачић, П.Сијарто (Фото: Фејсбук П.Сијарто)

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић казао је данас у Будимпешти како Србија не може признати независност Косова нити се сложити с одликом да Косово уђе у УН јер није било политичког дијалога о проблема међусобних односа.

„Све потписано мора се провести и не можемо признати независност Косова и сложити се да Косово уђе у УН, јер нисмо обавили никакав политички разговор о суштини проблема о нашим међусобним односима. Нисмо водили дијалог како политички доћи до решења, а сада неко жели наметнути како Србија мора нешто да уради, признати Косово како би ушла у ЕУ“, казао је Дачић.

Према његовим ријечима, ако КФОР и косовска полиција не заштите Србе на Косову то ће морати урадити српска полиција и војска, а то је нешто што Србија не жели.

„Ако их неће КФОР и косовска полиција заштити, немојте нас доводити до тога да морају српска полиција и војска то осигурати на Косову. То је нешто што не бисмо жељели. Ми желимо мир и провођење међународних споразума“, рекао је Дачић.

Он је честитао Дачићу шсто је поново добио позицију министра спољних послова и поручио да очекује наставак одличње сарадње са Србијом и Дачићем лично.

Казао је Сијарто да добра сарадња између две земље траје већ више од осам и по година, као и да су и лични односи добра основа за добру званичну сарадњу.

„Посебн ми је драго када примим министра спољних послова Србије, нарочито јер се не ради само о стратешкој сарадњи и пријатељству између две земље већ делимо и исту судбину пошто два озбиљна безбедносна изазова са којима се суочава ЕУ погађају и нас и Србију“, рекао је Сијарто.

Како је навео, залог безбедност снабдевања енергије је данас у Србији, јер једино у Европи функционише доток гаса са истока према западу са 100 одсто капацитета – гасовод кроз Србију.

„Кроз Србију је стигло у Мађарску четири милијарде кубних метара гаса, што је скоро половина количине гаса који Мађарска годишње користи. Добили смо тај гас кроз Турски ток. Наши савезници су нас ставили под веома велики притисак против изградње тог јужног тока. Тада да се нисмо супростваили покушајима да нас одговоре од изградње Турског тока, данас не бисмо били овде и не бисмо имали ову могућност. Зато се захваљујемо Србима што су били заједно са нама истрајни и што се Србија понаша као поверљива транзитна земље и обезбеђује Мађарској снабдевање гаса“, навео је Сијарто.

Поручио је да су Мађари спремни да помогну додатно Србији када је реч о енергентима.

„Србија је купиила 438 милиона кубика гаса преко Мађарске за своје потребе, и на тај начин је такође обезбеђено и да се у Мађарској спроведе једна инвестиција у нафтовод који би у току од пет година до 2028. довела и до развоја сарадње на енергетском нивоу, односно удводстраучавањем капацитета размене електричне енергије“, навео је Сијарто.

П.Сијарто, И. Дачић (Фото: Фејсбук П.Сијарто)

Казао је да су у Мађарској многи приметили да када се користи гас из њихових складишта, смањује притисак у њима, што се често тумачи као да Мађарска нема довољно гаса.

„Ипак, то се дешава у Еврпои на супротан начин, јер се мање користи гас и не зато што је више сарграђено капацитета алтернативних извора енергије, већ радикално смањење гаса нам предвиђа економску рецесију и треба да будемо обазрив када се говори о тим резултатима. Многи кажу да су у Мађарској драматично смањене коричине гасних резерви, али тренутно имамо довољно гаса у Мађарској за покривање 42 одсто потреба, док у Европи имају више од 20 одсто резерви. У великој мери можемо да захвалимо на томе транзиту кроз Србију“, казао је Сијарто.

Према његовим речима, 75 одсто је порасла трговинска размена између наше две земље и достигла прошле године шест милијарди евра.

Надам се да ћемо наставити у том правцу, истакао је Сијарто.

Дачић је на конференцији са мађарским министром спољних послова Петером Сијартом у Будимпешти, рекао да Србија сматра да питање КиМ може само компромисом да се реши и да је веома осетљива на то да се приступа у складу са политиком двоструких стандарда када се ради о територијалном интегритету.

„Или је територијални интегритет принцип или није, не може у једном случају да се буде за то, а у другом да се каже другачије. Ми када говоримо о томе мислимо да сви то знају, али можда у Европи то не знају, али можда их и не занима да је Југославија била федеративна држава састављена од шест федералних јединица и тих шест је добило право да направе своје државе“, рекао је Дачић.

Он је подсетио да су некадашњу СФРЈ чиниле Србија, Црна Гора, Северна Македонија, Хрватска, БИХ и Словенија, а да Србија има две провинције односно покрајине.

„Вама Мађарима је јасно шта је Војводина, е то је исто и Косово. По уставним правима како је неко могао да прогласи независност Косова без сагласности Београда, па није могао. То је илегално. Неко може то да прихвати и не мора. У овом тренутку 106 држава у свету од 193 не признају Косово. Косово може да рачуна на 84 гласа највише у Генералној скупштини УН“, рекао је Дачић.

Он је истакао да питање Косова није решено, али да двоструки стандарди нису у реду.

„Када кажете да имамо у Стразбуру Генералну скупштину СЕ, па онда кажете по тачки 1 Украјина и кршење територијалног интегритета у Украјини и кажете да због тога Русија треба да се осуди и уведу санкције Русији. А друга тачка је пријем Косова у СЕ, па то није логично и није ни нормално и то је за нас неприхватљиво“, рекао је Дачић.

Наглашава да док се не постигне политичко решење апсолутно је неприхватљив пријем Косова у СЕ, јер се ту примају само државе.

„Друго како да се прими у ЕУ када постоји пет земаља које га нису признале“, рекао је Дачић.

Он је подсетио да када је недавно разговарао са Сијартом, он му је рекао да Мађарска пре постизања договора неће подржати пријем у СЕ, као и да претпоставља да исто важи за ЕУ.

„То је статусно питање које треба да дође после постизања договора“, рекао је он.

Дачић је подсетио да је 2013. године он потписао Бриселски споразум, као и да девет година он није спроведен.

„Да се направи ЗСО и сада Курти каже да му не пада на памет да спроведе то. Како да говорите о следећим корацима ако не желите да спороведете шта је неко потписао, а ЕУ гарантовала. Друго тада је речено да нема доласка РОСУ где живе само Срби – чему служе хапшења Срба, рањавање српске деце на Бадњи дан. То су разлози зашто је Србија тражила да се војска распореди да помогне у осигурању безбедности. Ако за тим нема потребе одговорност је на Кфору“, рекао је Дачић.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да су енергенти, храна и све потребно за живот грађана обезбеђени и да ће бити обезбеђени све време трајања кризе.

Он је након састанка са мађарским колегом Петером Сијартом рекао да је Србија спремна да се договори са Мађарском о свим тим питањима како једни другима да помогнемо.

„То је веома корисно и у интересу грађана. Грађани Србије нису у толикој мери осетили недостатак енергената, високу цена енергената, велике несташице и проблеме, као грађани неких других земаља. Нама ће то бити интерес у наредном периоду и очекујем наставак сарадње“, рекао је Дачић.

И.Дачић, П.Сијарто (Фото: Фејсбук П.Сијарто)

Када је реч о мигрантима Дачић је истакао да Србија игра „чисто“, односно да нема интересе да некога прима и усмерава да изађу из Србије, нити да прави проблеме другима.

„Указујемо да смо на удару миграната који долазе из ЕУ. То што долазе из Сирије, Авганистана, Румуније, Албаније. Како долазе, па користе многе рупе и проблеме у ЕУ када се ради о њиховоим спољним границама“, рекао је он.

Дачић је захвалио Аустрији и Мађарској на помоћи и рекао да Србија неће дозволити да буде паркинг за мигранте и жртва миграторне кризе.

„Са друге стране допринећемо не само томе што ћемо боље чувати границе већ што ћемо радити на усклађивању визне политике са ЕУ, у смислу да тамо где постоји могућност злоупотребе, да неко дође у Србију без визе, да се онемогући да то постане алиби да неко може да мигрира у земље ЕУ“, објаснио је он.

Дачић је подсетио и да је Србија укинула безвизни режим са Индијом, Тунисом, Бурундијем, Кубом, Боливијом и да ће радити даље на томе.

РТВ

Дачић у Будимпешти се сусрео са Орбаном и Сијартом, РТВ