Сијарто: Мађарска и Србија – достигнућа у четири области

Београд, 07. фебруар 2022. – Мађарски министар спољне трговине и дипломатије Петер Сијарто је, током званичне посете Београду, поновио да се односи две земље налазе на историјском максимуму, посебно истичући трговинску размену, сарадњу у енергетици, заједничку борбу против илегалних миграната и бригу о националним мањинама.

„Некадашњa ратовања и непријатељства заменили смо стратешким партнерством и пријтељством, а од добрих односа, на чему је требало много радити, користи имају и Мађарска и Србија, као и војвођански Мађари и мађарски Срби“, додао је Сијарто након разговора са српском министарском за европске интеграције Јадранком Јоксимовић и колегом Николом Селаковићем.

Петер Сијарто и Јадранка Јоксимовић (Фото: Facebook Szíjjártó Péter)

Према његовим речима прошлогодишња билатерална размена је достигла скоро рекордних четри милијарде евра, а у току је реализација великих пројаката као што су „брза пруга“ од Београда до Будимпеште и обнова железничке везе Суботица-Сегедин. Мађарска влада је, наставио је Сијарто на заједничкој конференцији за новинаре двојице шефова дипломатија, дотирала 16 мaђарских фирми са 20 милијарди форинти, а оне су у Србију инвестирале двоструко више.

У том контексту високи гост из Будимепеште је указао и на гасну конекцију, којом је од октобра до сада у Мађарску преко Србије стигло више од 700 милиона кубних метара плина, а значајна пошиљка тог горива је транспортована и у обрнутом смеру, чиме је у обе земље ублажена енергетска криза.  

„Лане смо зауставили 122.000 илегалних миграната на нашој јужној         граници, заједно смо ухапсили велики број све агресивнијих кријумчара људи, а стално помажемо српским полицајцима у чувању границе према Северној Македонији“, наставиоо је Сијарто.

За њега је, ипак, највеће достигнуће што Мађари у Србији и Срби у Мађарској уживају права на највишем нивоу, а да би се та пракса наставила требало би, како је истакао,  да гласачи у обе државе 3. априла на парламентарним изборима подрже актуелне владајуће коалиције.

Селаковић је подсетио да је ово био чак седми његов сусрет са Сијартом откако је пре годину и по дана фортмирана садашња српска влада, што јасно говори о пријатељским односима две стране. Потврдио је изузетну сарадњу у свим областима и захвалио се мађарској влади на подршци Србији на њеном европком путу.

За Варош РТВ пише Срђан Басић