Сијарто: Опсадно стање на јужној граници

Мађарски министар спољне трговине и дипломатије Петер Сијарто је изјавио да је ситуација на граници са Србијом веома озбиљна и да ће уследити „тврд одговор“ надлежних органа.

„Јужна граница се практично налази под опсадом и то није политичко претеривање у комуникацији, већ стварност“, навео је високи функционер у видео-поруци на свом  Фејсбук налогу.

Према његовим речима мигранти су наоружани и долазе до жичане ограде као полувојне јединице, најчешће праћкама шаљу стаклену срчу на мађарске граничаре, а гађају их и камењем и бетонским грумењем.

„Једино средство против ових напада је оштар одговор чувара границе“, закључио је Сијарто.

Ограда ма мађарско-српској граници (КПЕ)

Шеф мађарске дипломатије је недавно у Женеви, говорећи о најновим мигрантским таласима, рекао да се Мађарска налази под двоструким притиском: у протекла четири месеца је из Украјина прихватила око 830.000 избеглица, а на граници са Србијом је у првој половини ове године зауставила скоро 110.000 особа који су покушале илегално да уђу у земљу.  

Према званичној статистици мађарске полиције реч о 108.741 нежељеном госту, што је двоструко више од броја миграната које је на такозваној балканској рути регистровао Фронтекс – Агенција Европске уније за заштиту граница, наводи дневни лист „Непсава“.

Без обзира на разлику у подацима мађарска влада је донела одлуку да се повећа број чувара реда на јужној граници. Граничарима и полицији ће се, након неопходне обуке, у првој фази прикључити још 2.200 униформисаних људи, под називом „погранични ловци“. Премијер Виктор Орбан је, након потписивања уредбе, најавио да ће њихов број касније достићи 4.000, како би се „обезбедила сигурност границе и становника који у том појасу живе“.

За Варош РТВ пише Срђан Басић