Сијарто: Србија је требало да буде примљена у ЕУ још јуче

Београд, 06. април 2022.- Србија је требало да буде примљена у Европску унију још јуче, али европски блок може да поправи ствари ако се та земља прикључи ЕУ сутра, изјавио је данас у Сегедину министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се данас у Сегедину са министром спољних послова и трговине Мађарске Петером Сијартом. На заједничкој конференцији за новинаре Селаковић је поручио да ће Србија и Мађарска наставити сарадњу засновану на међусобном разумевању и подршци, а којој посебно доприносе одлични односи председника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана.

На заједничкој конференцији за новинаре са српским колегом Николом Селаковићем Сијарто је поздравио одличне односе између две земље освнрувши се, како је рекао, на напоре који су претворили „историјске несугласице у историјско пријатељство две земље“, пренела је МТИ агенција.

Обе земље су имале значајну корист од овога“, казао је Сијарто и додао да су резултати недељних избора у Мађарској и Србији омогућили да две земље наставе да раде заједно. Он је рекао и да се трговина између две земље удвостручила у јануару, а нагласио је и значајну улогу Србије у енергетском снабдевању Мађарске. Оценио је као историјску подршку коју је Александар Вучић добио на председничким изборима и додао да је Савез војвођанских Мајара један од Вучићевих савезника, те да ће имати своју посланичку групу у српском парламенту.

„Ове две историјске победе јасно доказују да је прави избор представљати националне интересе“, додао је Сијарто.

Министар је подсетио да су 19. марта председник Вучић и премијер Орбан присуствовали пуштању у рад прве фазе пруге на линији Београд-Будимпешта, односно брзе пруге од Београда до Новог Сада, изразивши уверење да ћемо у најскоријем периоду присуствовати отварању друге фазе и спаја.

Селаковић је поручио да су грађани Србије и Мађарске на изборима 3. априла рекли да се залажу за очување мира, безбедности, стабилности и тиме показали пут којим желе да њихове државе иду.

„У нашем региону Србија и Мађарска су државе које могу да извозе политичку стабилност и које озбиљношћу политичких руководстава могу само позитивно да утичу на све остале“, закључио је Селаковић.

Министар спољних послова и трговине Мађарске Петер Сијарто изразио је задовољство што се са колегом Николом Селаковићем срео три дана након судбинских избора који су на исти дан одржани и у Мађарској и у Србији.

„У судбинском тренутку као што је овај донели смо и добили смо историјске резултате како у Србији, тако и у Мађарској. У Мађарској су владајуће странке добиле рекордан број гласова, двотрећинску већину у парламенту. Рекордна је победа и председника Србије. Честитам председнику Вучићу који може да почне свој други мандат као председник Србије“, рекао је Сијарто.

Извор: РТВ