Србија ће складиштити 500 милиона кубика гаса у Мађарској

Будимпешта – Министар финансија Синиша Мали сусрео се данас у Будимпешти са Петером Сијартом министром спољних послова и трговине Мађарске, а након састанка је изјавио да је договорено да Србија у Мађарској током предстојеће зиме ускладишти 500 милиона кубика гаса.

Договор је прецизиран након што су се председник Србије Александар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан договорили у Новом Саду на отварању Међународног сајма пољопривреде, да Србија може да ускладишти између 300 до 500 милиона кубика гаса у Мађарској.

Синиша Мали, Петер Сијарто (Фото: Инстаграм мали_синиша)

Мали је рекао новинарима након састанка да ће на основу данашњег договора Србија моћи да повуче из мађарских складишта у октобру три милиона кубика дневно, по шест милиона кубика дневно у новембру, децембру и јануару и три милиона у марту.

„Ово је велика и важна вест за грађане, обезбедили смо 500 милиона кубних метара за складиштење гаса за наступајућу зиму. То ће обезбедити сигурно снабдевање гаса Србији и то смо обезбедили данас“, истакао је Мали. Најавио је да ће утискивање гасом за Србију почети најкасније до краја јуна и прецизирао да ће гас упумпан у два складишта у Мађарској.

Министар Сијарто је рекао да су данашњи договори доказ стратешко пријатељства две земље.

Мали је рекао да је Мађарска постала трећи спољнотрговински партнер, после Немачке и Кине, а другог у Европи и захвалио Влади Мађарске на подршци. Истакао је да транзит гаса тече несметано и из правца Србије ка Мађарској и обрнуто и да ће две земље тако и наставити.

Мали је да је читав низ тема био на столу и да се разговарало о сарадњи Електропривреде Србије и мађарског енергетског предузећа МВМ и је договорено да њихови представници већ наредне недеље дођу у Београд и разговарају о сарадњи и заједничком улагању у обновљиве изворе енергије, затим у заједничку набавку електричне енергије и друго.

Министар Мали је рекао да је договорено и заједничко улагање у изградњу интеконектора за трансмисију електричне енергије између две земље, како би вишкови могли да се преносе у Србију и Мађарску по потреби.

РТВ