Српска деца из Мађарске, Хрватске и Словеније у летњем кампу у Србији

Београд, 13. јул 2022. – Председник Србије Александар Вучић угостио је данас српску деце из Хрватске, Мађарске и Словеније, која бораве у посети Србији. Вучић је у згради Председништва организовао пријем за више од 30 српске деце из три земље, која учествују у трећем летњем Кампу за српску децу из региона, пожелео им добродошлицу, а припремио им је и пригодне поклоне, преноси РТВ.

Током боравка у Србији, од 10. до 14. јула, 36 српске деце из региона, узраста од 10 до 14 година, посетиће Сремске Карловце, манастире на Фрушкој гори, Нови Сад и Београд, како би се упознали са својом историјом, језиком, културом.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Србија „прибежиште сваком добром човеку и сваком Србину“ и да у њој има места, посла и љубави за све, без обзира где ко живи.

Вучић је током пријема који је организовао за српску децу из Источне Славоније, Западног Срема, Марибора, Цеља и Мађарске, која су носила мајице с ликом Николе Тесле, нагласио да зна колико су деца поносна на Теслу јер је он српскога рода и што се поносио својим родом, писмом и српским језиком, и што је волео и поштовао свој народ.

Нагласио је да државне границе не смеју да буду ограничавајући фактор за културне и језичке домете једног народа.

Вучић је указао да „данас више не правимо разлику ко је Србин и ко је одакле дошао“ већ да је важно да чувамо своју културу и језик.

„Надам се да ћете и ви, драга децо, и поред латиничког писма, које свакако морате да знате, добро научити и своје ћириличко писмо, па ма како и ма колико та ћирилица некима у региону личила на хијероглифе ми знамо колико је то савршено писмо и колико је то, на крају крајева, наше писмо“, истакао је Вучић и захвалио свима који раде на очувању језика и писма.

Он је деци рекао да су Србија и Београд увек њихова кућа и да када год помисле да немају „ту другу или прву кућу“ треба да знају да ће врата Србије увек бити отворена за њих.

Вучић угостио српску децу из Мађарске, Хрватске и Словеније, РТВ