Српске галерије на Сајму уметности у Будимпешти

Будимпешта – На међународном сајму уметности Арт Маркет Будапешт који се одржава од 4. до 9. октобра 2022. године, у Бална центру у Будимпешти, у оквиру пројекта Мост Сербиа излаже осам уметничких галерија из Београда, Новог Сада и Крагујевца: Бел Арт, X Витамин, ТАБ, Рима, Новембар, Б2, Монолог и Сањај, представљајући селекцију модерног и савременог стваралаштва.

Наступ галерија које имају профилисане програмске концепције, на оваквој међународној манифестацији, има за циљ да прикаже разноврсност и динамику уметничке сцене у Србији.

Арт Маркет, Будимпешта

Поред излагања галерија биће представљен рад културних институција у Србији, изложба радова из колекција Фондације Мира Бртка из Београда и музеја Q Contemporary из Будимпеште под називом Свет Мире Бртке (The World of Mira Brtka – A Retrospective) у простору музеја Q Contemporary, избор из приватне уметничке колекције Ненада М. Костића у Студиу Габор М. Сзоке, изложба уметника из Војводине који стварају и живе у Мађарској у Magyar Muhely (Мађар Мухиљи) галерији и изложба Фотографија после фотографије на сајму уметности, чија је кустоскиња Александра Лазар, директорка Асоцијације уметничких галерија Србије, организације која је реализатор пројекта Мост Сербиа.

Релевантност српске савремене уметности у интернационалном контексту биће тема једне од трибина на Арт Маркет Будапешт о чему ће разговарати домаћи и страни стручњаци.

Ово значајно и свеобухватно представљање српске савремене уметничке сцене подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије и Секретаријат за културу града Београда.