Сусрет српских медија из региона, дијаспоре и Србије

Сребрно језеро, Србија – Данас је на Сребрном језеру у Србији завршен тродневни сусрет српских медија из расејања и матице који је организоваo Кабинет министра без портфеља задуженог за координацију активности и мера у области односа Републике Србије с дијаспором.

Циљ овог семинара је био међусобно повезивање, размена исустава и успостављање сарадње међу новинарима из различитих редакција који су за ову прилику пристигли из Румуније, Мађарске, Републике Српске, Македоније, Аустрије, Словеније и наравно Србије.

“Постоји воља наших дневних листова и радио телевизија са националном фреквенцијом да се повежу са српским медијима у дијаспори, и начинили смо први корак који је био веома успешан. Сада када је он начињен радимо заједно и настављамо даље”, рекао је министар Ђорђе Милићевић.

Првог дана учесници медијског семинара посетили су медијску кућу ВМГ, редакције  Курира, портале Мондо, Еспресо, Еурактив где су водили разговоре са уредницима о могућностима будуће сарадње и јачању веза српских медија.

Током семинара на Сребрном језеру осим представљања свих учесника интересантно је било и чути нешто више о радио емисији „Вечерас заједно“ која се већ 53 године емитује на таласима Радио Београда 1, а чији је уредник и водитељ Ружица Зоркић Радичевић.  

„Постоји једна заједничка нит међу нашим људима , нажалост то је помало носталгија за старим крајем . То је исто тако упорност и настојање да се одржи српски језик . Међутим има разлике међу њима, једно је дијаспора у Европи, друго у Америци, треће у Аустралији, а затим и у региону“ , каже Ружица Зоркић Радичевић и додаје: „Мислим да је овај догађај важан колико за нас овде толико и за вас тамо, а прави значај ће добити тек кроз време ако ми новинари који смо овде успемо да везе ојачамо и да направимо заиста ту неку комуникацију која ће свим нашим грађанима донети много више информција“.

Она је такође новинаре упознала и са новом апликацијом „РТС Звук“ Радио Београда, која пружа могућности слушања свих програма уживо и одложено.

О значају очувања српској језика у медијима на радионици је говорила професорка српског језика Бојана С. Огњановић.

На медијском сусрету “Мостови до завичаја” учествовало је 15 представника српских медија из расејања и 10 из Србије. Том приликом постигнути су значајни договори који ће у многоме унапредити и обогатити рад медија како у расејању, тако и у матици. На сусрету су учествовали и представници Варош РТВ-а, који су изнели значај оваквих скупова и покренули иницјативу за израду јединствене стратегије српских медија у дијаспору у циљу објективног информисања, очувања матерњег језика и националног идентитета.  

Представници српских медија из дијаспоре су заједнo са својим домаћином Душаном Вукајловићем током боравка на Сребрном језеру посетили и оближњи српски манастир Тумане где их је примио игуман Димитрије.

Последњег дана семинара новинари су присуствовали и свечаном отварању спортског кампа за децу из региона и дијаспоре „Србија те зове“, који је отворио министар Ђорђе Милићевић. У кампу учествује више од 200 малишана српског порекла из 14 земаља, а ово је био 23 камп по реду у овој години који је намењен српској деци из дијаспоре а чији је које је у овог години организовао Кабинет министра без портфеља задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије с дијаспором.