Светски дан позоришта

Будимпешта, 27.март 2022.- На Светски дан позоришта у Националном театру у Будимпешти затвара се позоришни фестивал народности у Мађарској „Присутност“ (Jelen/Lét) чији је организатор Српско позориште у Мађарској.

Национално позориште у Будимпешти (Фото: Варош РТВ)

Светски дан позоришта се на иницијативу Међународног позоришног института (ITI) од 1961. године обележава широм света. Сваке године на тај дан личност светског угледа пише традиционалну поруку која се преводи на више од 20 језика, чита пред десетинама хиљада гледалаца у позориштима, штампа и емитује у стотинама новина, часописа, радио и тв станица на свим континентима.

„Позориште је земаљско стварање простора једнакости међу људима, боговима, биљкама, животињама, капима кише, сузама и препорода. Простор једнакости и суштинског разумевања осветљава скривена лепота коју одржава живом суштински однос опасности, спокоја, мудрости, деловања и стрпљења.Ово је време за суштинско освежавање наших умова, наших чула, наше маште, наших историја и наших будућности. То не могу да ураде људи који раде сами, изоловани од других. То је нешто што морамо да урадимо заједно. Позориште нас позива да то учинимо заједно“, рекао је између осталог аутор овогодишње поруке, амерички оперски и позоришни редитељ Питер Селарс.