Тамаш Маћи: Сорош мешетари и на Балкану

Будимпешта, новембар 2021. – Политички аналитичар Тамаш Маћи сматра да амерички медијски магнат и мултимилијардер мађарског порекла Џорџ (Ђерђ) Сорош мешетари и на Балкану, а његова подршка уједињењу Косова и Албаније могла би да дестабилизује читав регион.

„Један од стубова плана стварања Велике Албаније је политика албанског премијера Едија Раме. Суштина тог плана је у ствари да у Великој Албанији живе сви Албанци на том подручју. То значи да се такво настојање не односи само на Косово, већ и на исток Црне Горе, западни део Северне Македоније и југ Србије, као и на западни погранични појас Грчке“, додао је истраживач будимпештанског Института „21. век“.

Према оцени Маћија, којег је провладин „Мађар немзет“ замолио да прокоментарише оштро реаговање премијерке Србије Ане Брнабић на најновију изјаву премијера привремених косовских институција Албина Куртија о реферндуму о уједињењу са Албанијом, припрема те интеграције траје дуже време.

Фото: инстаргарам страница Александера Сороша

„У протеклих неколико година одржано је више заједничких седница две владе, а недавно је склопљен споразум о изградњи ауто-пута од Приштине до Тиране, чиме би у пракси нестала контрола границе“, рекао је Маћи.

Политички аналитичар упозорава да би даља реализација тежњи да сви Албанци живе у једној држави могла да изазове ланчане реакције и опасно дестабилизује читав простор Западног Балкана, уз опаску да се иза свегу могу видети прсти Ђерђа Сороша (Шорош) и његовог сина Александера.

„Један од највећих добитника садашњих догађаја могао би да буде Ђерђ Шорош, чија мрежа већ дуже време ради на дестабилизацији региона, посебно Србије, а који захваљујући пријатељству са Едијем Рамом игра значајну улогу у остваривању плана Велике Мађарске“, указао је Маћи.

Саговорник „Мађар хирлапа“ каже да су Сороши мешетарили и у Северној Македонији, а да се Александар у протеклом периоду више пута састајао са највишим функционерима Албаније и Косова и исказивао своју наклоност.

Времешни Американац (91) мађарско-јеврејских корена, који је емигрирао на Запад непосредно након Другог светског рата, пуну деценију је у очима конзервативне владе Виктора Орбана мађарски „непријатељ број 1“ због своје либералне политике и подршке невладиним организацијама. Законом је отежан рад мреже „Отворено друштво“, а суштински је из Будимпеште протеран његов Централноевропски универзитет.

За Варош РТВ пише Срђан Басић