Теслине медаље заслужним појединцима и институцијама

Признање “Теслина медаља” (Spirit Away) у виду златне медаље са ликом великог српског и светског научника Николе Тесле и захвалнице за пружену подршку и успешну сарадњу са Теслином научном фондацијом са седиштем у Филаделфији у Америци која ову награду додељује, поново је закитила редове српске заједнице у Мађарској.

Прошле године у новембру месецу у Београду ово значајно признање примио је Милан Ђурић, академски уметник и културни посленик , а ове године 14. јануара 2023. у Њујорку , на конференцији „У духу Тесле“ исту награду је преузела и др Јованка Ластић у своје лично име и у име Српске школе „Никола Тесла“ у Будимпешти на чијем је она челу.

Теслина научна фондација има више врста различитих награда којима награђује и мотивише људе да себе и своје радове и дела која се тичу Николе Тесле наставе да развијају и даље (музика, уметност, књиге, филм, итд…).

Mилан Ђурић (Фото: М. Лопушина) ; др Јованка Ластић, Александра Тумбас (Фото: Фб. Српска школа Н.Тесла)

Инспирисан, како доприносом који је Никола Тесла дао развоју Њујорка, Америке и целог човечанства, тако и свим активностима које је Теслина научна фондација (ТНФ) реализовала, баш у Њујорку, на плану промоције Тесле, градоначелник Њујорка Ерик Адамс је 14. јануар прогласио Даном Теслине научне фондације у Њујорку. То је управо у складу са недавном најавом градоначелника Адамса да ће радити на пројекту да овај град постане седиште технолошких иновација у свету, кроз организовање научних конференција, радионица, изложби и такмичења.

Теслина научна фондација је настала како би промовисала заоставштину Николе Тесле подизањем свести о његовим достигнућима и доприносима у 21. веку, те тако допринела разумевању многих његових патената и проналазака који би имали примену у данашњим потребама човечанства.
Кроз образовне програме, радионице, састанке и јавне манифестације они окупљају све оне који се истински интересују за Теслу.

Важан пројекат је Теслин народ и Теслин комуникациони центар који ће повезивати наше људе у расејању и пријатеље нашег народа, тј. поштоваоце лика и дела нашег најзначајнијег научника Николе Тесле.” Промовисањем научника, иноватора, младих талената, уметника свих врста, и помоћи да се реализују њихове идеје и визије Теслин дух ће наставити да живи, а сви заједно ћемо оставити нешто вредно генерацијама које долазе, поручују из Теслине фондције.

Никола Лончар, председник Теслине фондације је добар део свог досадашњег продуктивног ангажовања посветио и раду на промоцији лика и стваралаштва нашег, српског великана, Николе Тесле.

Реализујући пројекат „200 година Срба у Америци”, који је започет 28. јуна 2004. на предлог тадашњег председника Теслине научне фондације Марка Лопушине, руководство Фондације је инспирисано Теслиним научним алтруизмом одлучило да све своје активности обједини под називом „Теслин народ”,

Основна визија Теслине научне фондације је да је човечанство у коме ће владати хармонија и непрекидно кружење позитивне енергије циљ комем они придају посебан значај. Школски систем који ће младе људе спремати да дају потпун допринос општем циљу јесте једна од основних идеја водиља Теслине научне фондације. Своју мисију или разлог постојања видимо и у формирању и вођењу пројектно заснованих тимова инжењера, адвоката и пословно-маркетиншких стручњака који ће свим заинтересованима пружати сву помоћ током процеса пријаве патената и иновативних технологија и њихово увођење на тржиште.