Три деценије самосталног српског школства у Мађарској

Будимпешта – 30 година самосталног српског школства и јубилеј којим се обележава самосталност Српског образовног центра „Никола Тесла“ у Будимпешти прослављен је 30. новембра у аули ове школе.

Прослави јубилеја присуствовали су премијер Републике Српске Радован Вишковић, министар задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић, Биљана Гутић-Бјелица, амбасадор БиХ, Александар Лончаревић, отправник послова Амбасаде Републике Србије, протојереј-ставрофор Слободан Лалић, директор Српске гимназије „Катарина Кантакузина Бранковић“ у Загребу, Петер Старај, државни секретар за безбедоносну политику у Министарству спољних послова Мађарске, др Ивица Радовић, државни секретар у Министарству просвете Републике Србије, Љубомир Алексов, српски посланик у мађарском Парламенту, Милан Ђурић, потредседник Самоуправе Срба у Мађарској, Пера Ластић, директор Српског института, Борислав Рус, председник Српске Самоупраце у Будимпешти представници државног секретаријата за просвету Мађарске, као и професори и ђаци Српске школе Никола Тесла на челу са директорком ове установе др Јованком Ластић.
У свечаном програму наступила су деце из ове школе, као и малишани из Сегедина. Програм је припремила Зорица Јурковић Ембер, а мале фолклораше су увежбали Душан Вуковић, Анита Вуковић и Перица Дунаи. На свечаном отварању наступио је и хор СОЦ Никола Тесла из Будимпеште под управом професорице Оливере Младеновић Мунишић.

Три деценије самосталног српског школства у Мађарској, Варош РТВ