У Суботици откривен споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу

Суботица, 30. новембар 2021. – Тачно сто година након смрти у Суботици је откривен споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу, суверену Србије од 1903. до 1918. и краљу Срба, Хрвата и Словенаца у наредне три године.

Свечаности испред биоскопа „Јадран“, некадашњег Соколског дома и Дома краља Александра, присуствовали су министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, градоначелник Суботице Стеван Бакић, председник Скупштине Града Балинт Пастор и други, а споменик су освештали владика мохачки Дамаскин и свештенство Епархије Бачке.краљ петак карађорђевић, суботица, варош ртв Краљ Петар Први Карађорђевић (Фото: Срђан Басић)

„Народ га је упамтио као скромног човека, који је заједно са својом војском и официрима преживео све страхоте албанске голготе у јесен и зиму 1915-16. године. Свима нам је у аманет оставио да увек будемо на страни слободе, правде и мира, штитећи пре свега интересе свога народа и своје земље“, рекла је министарка.

Карољ Биро (Фото: Срђан Басић)

Према речима Бакића одлука о подизању споменика једном од најомиљенијих и најпоштованијих српских владара у новијој историји доната је једногласно на седници Скупштине Суботице, као што је заједнички било одлучено и да се поставе споменици истакнутим личностима из мађарске и хрватске заједнице –  некадашњем градоначелнику Карољу Бироу и бискупу Ивану Антуновићу.  Бискуп Иван Антуновић (Фото: Срђан Басић)

Споменик краљу Петру Првом дело је академског вајара Зорана Ивановића, који је и аутор последњег крунског представника династије Карађорђевић у Новом Саду, где је Карађорђев унук и син Персиде и кнеза Александра представљен на коњу. Суботички вајарски комплекс висок је укупно близу 10, рачунајући и постамент од 5,6 метара, а радове вредне 21,4 милиона динара финансирала је локална самоуправа.

Скулптура краља Петра гледа према Корзу и Градској кући, крај које се налази споменик самозваном српском цару Јовану Ненаду, подигнут још пре три деценије.

За ВАРОШ РТВ пише Срђан Басић