Удар на екстрапрофит Мола, гужве и мањак горива на бензинским пумпама

Будимпешта – Уредбом мађарске владе, објављеном у Службеном гласнику у среду увече, Мол,  једина нафтна компанија земље, мораће убудуће да плаћа порез од чак 95 одсто ектрапрофита. То је одмах изазвало поремећај на тржишту, са за сада несагледивим последицама.

Дан раније водећи министар у Министарском председништву Гергељ Гуљаш је рекао да је, због нових санкција Европске уније према Москви, које подразумевају и замрзавање цена руске нафте на 60 долара по барелу, мађарска влада принуђена да повуче одлуку од пре пола године о замрзавању цена бензина и дизела на пумпама. Разлог је што сирова нафта из других извора типа „брент“ кошта много више од руског „урала“, па је цена литре дизела од 480 фотинти постала неодржива.

На вест о одрмрзавању цена нафтних деривата вредност акција Мола је нагло скочила, али је увођење новог пореза одмах изазвало силазну путању. Мађарска нафтна компанија је, наиме, раније у буџет уплаћивала 25 одсто прихода од додате зараде, током лета је порез повећан на 40, а сада на поменутих 95 процената..

Мол (Фото: Фејсбук)

Премијер Виктор Орбан је, након седнице владе, саопштио да ће се тако прикуњен новац слити у Фонд за режијске трошкове, како би рачуни грађана за комуналије, енергију и услуге били подношљивији.

Почетком ове недеље Мол је обавестио владу да више није у могућности да задовољи потребе грађана и привреде и затражио да се на државном нивоу организује увоз нафте типа „брент“, макар и знатно вишим ценама. Проблем је настао и због ограничених капацитета рафинерије у Братислави, која је обезбеђивала четвртину мађарских потреба за дериватима.

„Потражња за горивом је већа него икада, до сада смо ове године продали 2,2 млијарде литара, за 700 милиона више него у истом периоду лане, а само у последњих седам дана је отишло 50 милиона литара бензина и дизела, за 60 одсто изнад седмичног промета крајем новембра 2021“, рекао је на конференцији за новинаре у Будимпешти генерални директор Мола Жолт Хернади.

Према његовим речима компанија је била принуђена да одбије близу 900 захтева приватних пумпи у велепродаји, а боље су прошли само они који имају своје камионе-цистерне и сами дођу по гориво. На пумпама је настала права паника, на ред се чека и по сат времена, а понегде је испорука ограничена на 10 литара.

Влада сву кривицу сваљује на Брисел, истичући да су санкције према Русији контрапродуктивне, посебно у енрегтеском сектору, али постоје и мишљења да је садашњем хаосу на бензинским станицама  допринело и овогодишње наводно пречесто  уплитање државе у ценовник енергената.