Урош Предић -„Свети Никола и патријарх Лукијан“

Данас Српска православна црква и њени верници славе Светог Николу, заштитника путника, морепловаца, рибара, бродова и деце. Свети Никола је најчешћа крсна слава и посвећено му је више од 600 цркава.

Урош Предић је 1910. године за патријарха Лукијана Богдановића и владичански двор у Сремским Карловцима урадио слику „Свети Никола и патријарх Лукијан“. Слика се данас чува у Двору патријаршије Српске православне цркве у Београду .

Симболика слике је била јасна свима онима који су познавали прилике у Војводини и положај Српске цркве пред Први светски рат. Предић је приказао патријарха како се обраћа свом заштитнику Светом Николи за молитвено посредовање пред Богом, за спас брода Српске цркве. У ставу понизног обраћања патријарх je пред светитеља спустио митру, своје патријарашко достојанство стечено 1908. године, док левом руком показује на брод (српске црквене аутономије) који без крме са поломљеним катаркама тоне у узбурканим водама Дунава (мађарског насиља), док се у позадини виде обриси Саборне цркве у Сремским Карловцима чији патрон је Свети Никола. У руци светитељ држи отворено јеванђеље са исписаним текстом: „Ко претрпи до краја, тај ће се спасти” (Матеј, 24, 13).

Свети Никола је, такође, био светац заштитник породице Предић.

На слици: Урош Предић, „Свети Никола и патријарх Лукијан“, детаљ, 1910.

Извор: Галерија Матице српске