Уручена одликовања на Дан државности Србије

Београд, 15. фебруар 2022. – Свечана церемонија доделе одликовања поводом обележавања Дана државности, одржана је у Палати Србија, а признања најзаслужнијима уручио је председник Александар Вучић. Свечаност је започела химном Србије, а из првих редова доделу признања пратили су председник Народне скупштине Ивица Дачић, министар спољних послова Никола Селаковић и министар спорта и омладине Вања Удовичић.

Извор: Танјуг, Драган Кујунџић

Након уводног обраћања, председник је уручио 88 одликовања за нарочите заслуге које су појединци и институције остварили за Србију у областима јавних, привредних, просветних, културних, спортских и хуманитарних делатности.

Ордење Републике Србије на ленти добио је председник Републике Анголе Жоао Мануел Гонсалвеш Лоренсо и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Орден српске заставе првог степена урученс је Милану Кнежевићу, народном посланику Скупштине Црне Горе, као и митрополиту Илариону Алфејеву, који је и председник одсека за спољне послове Руске православне цркве.

За заслуге током мандата у својству Специјалног представника Генералног секретара УН за бившу Југославију 1994-1995, орден српске заставе другог степена добио је Јасуши Акаши.

Тим орденом награђен је и генерал-мајор Џон Херис који је командант Националне гарде Охајо и председник „Еуроџаст“ Ладислав Хамран.

Дина и Јован Рајс, познати интелектуалци у Шведској у борби против антисемитизма и одржавања културе сећања на Холокауст из Другог светског рата награђени су орденом српске заставе трећег степена.

Манастир свети Прохор Пчињски добио је Сретењски орден првог степена.

Некадашњи високи државни и партијски функционер који је као председник Председништва Србије 1984. године међу најзаслужнијима за наставак изградње храма на Врачару награђен је Сретењским орденом првог степена.

Српско лекарско друштво, Српско народно позориште у Новом Саду, Народно позориште Ниш, Народоно позориште Ужице, Галерија Матице српске, Српска књижевна задруга, Српска читаоница у Иригу, добиле су, такође, Сретењски орден првог степена. И председник Скупштине АП Воводине Иштван Пастор награђен је Сретењским орденом првог степена.

Клиника за пулмологију КЦ Србије, која постоји 90 година, добио је Сретењски орден трећег степена. Градоначелник Љубљане Зоран Јанковић награђен је Сретењским орденом трећег степена.

Председнику фондације Халијард Џону Капелоу, Вучић је уручио орден Карађордеве звезде првог степена.

Представник Српске дијаспоре на Кипру Станислав Јанковић, представник Српске дијаспоре у Швајцарској Мићо Вукић и представник Српске дијаспоре у САД Бранко Тупањац добили су ордење Карађорђеве звезде трећег степена.

Тим орденом награђена је и Сенка Цревар, запослена у О.Ш. „Гвозд“ у Вргинмосту, учитељица српског језика и културе и обавља дужност в.д. равнатеља књижнице и читаонице „Симо Мраовић.

Извор: РТВ, Танјуг