Успостављање интензивније сарадње са Музејем жртава геноцида

Будимпешта, 03. април 2022.- Епископ будимски Господин Лукијан сусрео се данас са делегацијом Музеја жртава геноцида из Београда коју је предводио Дејан Ристић, директор ове институције а састанку су присуствовали и помоћник директора музеја и управник  Фондације Музеја жртава геноцида  Станко Дебељаковић као и кустос-историчар у овом музеју Бојан Арбутина.

На састанку који је уприличен у Будимпешти одмах након свете архијерејске литургије разматане су могућности за покретање интензивнијих научних истраживања  и јавну меморијализацију Срба страдалих на подручју данашње Мађарске у оба светска рата. Епископ будимски Лукијан изразио је спремност да се Епархија будимска активно укључи у реализацију активности које спроводе српски стручњаци.

Епископ будимски Лукијан са делегацијом Музеја жртава геноцида у Текелијануму (Фото: Музеј жртава геоноцида)

Делегација Музеја жртава геноцида  сусрела се и са амбасадором Републике Србије у Мађарској Иваном Тодоровим и министром саветником Александром Лончаревићем.

Током дужег разговора у Амбасади Р. Србије у Мађарској дотакли су се разних тема и разматране су могућности за интензивирање активности у научно-истраживачкој области, као и у реализацији програма Музеја жртава геноцида у сфери науке, културе, образовања, културе сећања, уметности, издаваштва и информисања на тлу Мађарске.

Обострано је констатована и потреба да се Музеј жртава геноцида укључи у реализацију активности у области културе сећања које већ синхронизовано спроводе Амбасада Републике Србије у Мађарској, Српска православна Епархија будимска, Самоуправа Срба у Мађарској и друге релевантне инстанце српске националне мањине у Мађарској.

Извор: Музеј жртава геноцида, Београд