V Демографски самит у Будимпешти: Породица је кључ безбедности

Будимпешта – Демографски самит у Будимпешти је најважнији међународни стратешки форум о демографским питањима који се одржава од 2015. године. Ове године он се одржава од 14. до 16. септембра у Музеју лепих уметности у Будимпешти. Учесници дводневног самита  поделиће своја размишљања о томе како створити сигурну и предвидљиву будућност за породице и будуће генерације.

Подршка породице треба да буде национални минимум! – нагласила је Каталин Новак, председница Мађарске, на дан отварања Будимпештанског демографског самита у Музеју лепих уметности. Шеф мађарске државе је нагласио да су породице способне да се боре за своју будућност ако је она у опасности. А сада је у опасности, демографска зима која је стигла у развијени свет и сада се претвара у ледено доба. Ако нема деце, нема будућности – додала је Каталин Новак која је сачинила манифест од 12 тачака по узору на онај из 1848. године, о томе шта желе мађарске породице.

 „Данас се боримо за слободу породица. Нема сумње да и ми стајемо под заставу породице. Присуство наших високих пријатеља, савезника и признатих научника из иностранства улива наду да нисмо сами. Породични савез покрива цео свет. Ја лично рачунам на све њих, нудимо наш савез за заједничку борбу за слободу. Бог благословио породице! – рекла је председница Новак.

katalin novak _ Demografski forum Каталин Нован (Фото: Фејсбук/Новак Каталин)

На догађају је говорио и Румен Радев. Бугарски председник који је нагласио да будућност све више зависи од наше демографије. Председник Бугарске је истакао да се у свету тренутно одвијају два супротстављена процеса: „с једне стране, постоји демографски бум са огромним бројем рођених, док се у развијеним земљама број рођених смањује“.

Према речима италијанске премијерке Ђорђе Мелони, кључна питања за њену земљу стављена су на дневни ред, а то су породица и демографија.

Она је нагласила да је циљ да се покрене значајна културна промена у области породице. „Живимо у ери у којој је све што нас дефинише на удару. Зашто? И зашто је ово опасно? Опасно је по наш идентитет, наш национални идентитет, нашу слику о породици, наша верска уверења, све што нас подсећа на наша права, нашу способност да бранимо та права. Без овог идентитета, ми смо само бројеви. Несвесни бројеви. Ми смо оруђе у рукама оних који желе да нас користе као алате.”

Виктор Орбан (Фото: исечак из снимка)

Мађарска је један од јаких бастиона подршке породицама у свету, рекао је Виктор Орбан у свом говору на дан отварања. У свом говору, мађарски премијер је нагласио: „Прва фаза породичне политике је завршена, друга фаза може да почне. Они до којих је раније могло да се дође већ су се обратили, сада се размишља и ради на томе како даље развијати породичну политику“.

Он је, говорећи о демографији, рекао да су у Европи нападнуте основне породичне вредности, али да Мађарска неће одустати од заштите породице.

Орбан је говорио о пет демографских циљева Мађарске. „Прва је да имати децу треба да буде предност. Друга је помоћ у стварању дома. Треће је да породична политика мора бити заснована на мајкама. Четврто, рад целе земље се мора променити тако да буде породичан, и коначно, породице морају бити заштићене законом. Ако кроз ову призму посматрам протекле године, видим да су се од 2010. године приходи породица са децом по становнику удвостручили, а приходи породица са више деце по становнику утростручили. У Мађарској не само да се ниво среће повећава са бројем деце, већ расте и годишњи приход људи. Ако желиш будућност за отаџбину, треба да подржаваш мајке“, истакао је Орбан.