Видовдански сабор дијаспоре у Београду

Београд – Видовдански сабор дијаспоре, највећи скуп представника Срба из целог света, на коме је учествовало више од 250 делегата, успешно је одржан 1 и 2 јула 2023. године у Народној скупштини Србије усвајањем закључака и смерница за будући рад на јачању веза матице и расејања.
Министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић, који је организовао овај скуп, истакао је да колико држава Србија придаје важност овом Сабору довољно говори чињеница да су обратили и Сабор подржали изасланик председника Републике, председник Народне скупштине, председница Владе Републике Србије, потпредседник Владе и министар спољних послова, као и изасланик патријарха српског.

„Дискусије које смо имали на панелима говоре какав значај држава Србија даје укупним односима и сарадњи са дијаспором, као и жељи да се већина вас врати у своју матицу сада кад је политичка и економска ситуација у нашој земљи много боља него у деценијама које су иза нас“ – истакао је министар Милићевић.

Делегацију Самоуправе Срба у Мађарској представљали су Љубомир Алексов, српски представник у Парламенту Мађарске, Игор Рус, потпредседник ССМ, Пера Ластић, директор Српског института и Милан Ђурић, члан Скупштине ССМ и председник Удружења Круг.

Видовдански сабор дијаспоре у Београду