Виктор Орбан: Фудбал није политика

Светско првенство у фудбалу је увелико почело у Катару, на којем Мађарска не учествује, али то није спречило премијера Виктор Орбана да најави посету најажнијем спортском догађају у богатој пустињској земљи и прогнозира победника.

Председник мађарске владе је некада играо фудбал у нижем рангу, али је остао велики заљубљеник у ту игру, по многима и њен врстан познавалац. Све је, међутим, изненадио када је уочи Мундијала рекао да ће тријумфовати неко „из сенке“, типујући на – Србију.

орбан шалВиктор Орбан са спорним шалом ( Фото: Фејсбук)

Та његова прогноза је остала незапажена, за разлику од присуства опроштајном мечу најбољег мађарског фудбалера у 21. веку, Балажа Џуџака, који се опростио од репрезентације после рекордних 109 игара. Сусрет најбољих селекција Мађарске и Грчке (2:1) одржан је на будимпештанској „Пушкаш арени“, некадашњем Неп стадиону, у недељу, баш на дан отварања светског шампионата, а меч је из ВИП ложе посматрао и Орбан.

Мађарски премијер се на пригодној свечаности састао и са слављеником, разменили су поклоне, а на видео снимку касније стављеном на Фејсбук види се да је лидер земље носио навијачки шал са скицом „велике Мађарске“, што је изазвало буру негативних реаговања у појединим суседним земљама.

„Мађари у Словачкој су на својој груди, овде припадају, као и сви други становници, а у нашим односима нема места иредентизму и ревизионизму. Куда воде таква осећања и планови видели смо 1939. године и видимо сада у Украјини током руске агресије“, изјавио је шеф словачке дипломатије Растислав Качер.

На разјашњење су позвани мађарски амбасадори у Румунији и Украјини, док је министар иностраних послова Чешке Јан Липавски на Твитеру објавио да је „провокација Виктора Орбана неприхватљива“. Из Беча је стигло подсећање да је „Краљевина Мађарска нестала пре око 100 година“.

Најпомирљивији је био хрватски председник Зоран Милановић, истичићи да целом случају не би требало придавати неку посебну пажњу.

„Могу да се само насмејем на поменути догађај, а што се Хрватске тиче Орбанове намере се своде на то да током августа плови бродом по Јадрану и са мном се нађе на вечери“, додао је Милановић.

Такав став суштински заузима и сам актер овог дипломатског „скандала“, који је лаконски одговорио критичарима.

„Фудбал није политика, немојмо да видимо нешто чега нема. Мађарска репрезентација је тим свих Мађара, ма где они живели“, напоменуо је Орбан.  

Шал са извеженом „великом Мађарском“ у бојама националне заставе, међутим,  није био до сада једини повод да се Орбан оптужи за ревизију граница. Јуна ове године је откривено да се у његовој радној соби налази глобус са идентичном мапом, а нешто раније је снимљен у седишту његовог Фидеса на чијем зиду је такође била карта са некадашњом чланицом Аустро-Угарске монархије.

Медији подсећају и на Орбаново реаговање на став Европске комисије да би све чланице Европске уније требало да прекину снабдевање нафтом и гасом из Русије.

„Председница Урсула фон дер Лајен звиждуће на географски положај Мађарске, која не може да прихвати танкере са енергентима јер нема море, а имала би да јој нису отели“, рекао је пре неколико месеци на Радио-Кошуту Виктор Орбан.

За Варош РТВ пише Срђан Басић