Виктор Орбан: Запад нас је 1956. издао

Председник мађарске владе Виктор Орбан је изјавио да су постојали велики изгледи да земља стекне независност још 1956,  али је изостала подршка Запада и Мађарска је још 35 година морала да живи под совјетском диктатуром.

„Те 1956. постојали су сви услови за миран прелазни период. После Стаљинове смрти почело је отопљавање између два блока, Аустрија је годину дана раније стекла независност, а и Совјети су схватили да се крвопролићем не може на дужи рок сачувати империја. Да нас Запад тада није издао, после 1945. по други пут, сигурно бисмо успели, али су се у новим околностима Совјети предомислили и вратили тенкове“, изјавио је Орбан на свечаности у Залаегерсегу, граду на западу Мађарске, поводом обележавања 66. годишњице устанка и револуције.

Виктор Орбан у Залаегерсегу (Фото: МТИ)

Разлог за избор нове локације било је отварање реновираног „Миндсентинеума“, музеја већим делом послећеног некадашњем мађарском кардиналу Јожефу Миндсентију, који је више година службовао управо у седишту жупаније Зала и сматра се истакнутим борцем за слободу нације током и непосредно после Другог светског рата.

Повезујућу ближу прошлост и актуелна збивања мађарски премијер је нагласио да сами Мађари најбоље знају шта су њихови национални интереси.

„Нашу истину само ми можемо да покажемо свету и само Мађари могу да је одбране од разних претњи, било из сенке или са бриселског пиједестала. Слободу смо повратили 1990. и из тога цео свет може да схвати да је свако ко нам седне за врат осуђен на пораз. Трпимо када морамо, узвраћамо ударац када можемо, а национална влада има снаге да одбрани државу“, закључио је Орбан.

Свечаношћу у Залаегерсегу замењено је централно обележавање празника у Будимпешти, где је остало само традионално подизање националне заставе испред парламента, уз присуство председнице државе Каталин Новак.

Своје скупове у мађарској престоници задржале су опозиционе партије и поједине цивилне организације, а најстављена је и серија протестних митинга просветних радника, студената и ђака.

Нису изостале, међутим, бројне пригодне манифестације на локалном нивоу, како у земљи, тако и у иностранству, свуда где живе припадници мађарске заједнице.  У том оквиру истиче се синоћни скуп у Суботици, у организацији Савеза војвођанских Мађара, на којем су говорили председник те мањинске странке Иштван Пастор и подседкретар у мађарској влади Балаж Фирјеш.