Више од две деценије награде „Теодор Павловић“ коју додељују Матица српска и Банатски културни центар

Нови Сад – Награда „Теодор Павловић“ за животно дело књижевнику Владимиру Пишталу и Награда „Теодор Павловић“ за најбољу књигу Симону Грабовцу за књигу „Дубока тишина“ (Културни центар Новог Сада, Нови Сад 2021) уручена је у среду у Малој сали Матице српске у Новом Саду.

Жири за Награде „Теодор Павловић“ која се додељују већ више од 20 година радио је у саставу проф. емеритус др Сава Дамјанов (председник), проф. др Срђан Шљукић и Радован Влаховић, књижевник и директор Банатског културног центра.

Свечаном доделом Награда отворени су и овогодишњи Дани Теодора Павловића које организује Банатски културни центар из Новог Милошева у сарадњи са Матицом српском из Новог Сада, под покровитељством Општине Нови Бечеј. Манифестација се одржава по двадесет и трећи пут у Новом Саду и Новом Милошеву децембра 2022. године.

Теодор Павловић (1804–1854), који је рођен у Карлову, данашњем Новом Милошеву, био је обновитељ и реформатор Матице српске, њен први секретар, уредник „Летописа“ Матице српске, оснивач Галерије Матице српске, оснивач прве музејске збирке у Срба, новинар и родоначелник журналистике у Срба, адвокат, књижевник, преводилац – једна од најистакнутијих, а неправедно заборављених, личности српског народа у првој половини 19. века, чије је прегалаштво дало трајни допринос српској култури.

Награда Теодор Павловић

Извор: РТВ