Владимир Орлић нови председник српског парламента

Београд, 02. август 2022. – Посланици Скупштине Србије изгласали су вечерас Владимира Орлића за председника парламента. За Орлића је, од 230 посланика који су приступили гласању, гласало 154 посланика, док је против било 76 посланика, а уздржаних није било.Избор Орлића за новог председника пропратио је вишеминутни аплауз у скупштинској сали, а председавајући Владета Јанковић честитао му је на избору, пожелео успех у раду и предао председавање.

Посланици СНС-а и коалиције која је учествовала заједно са највећом парламентарном странком на изборима 3. априла гласали су за Орлића на челу парламента, као и они из посланичког клуба СПС – Ивица Дачић, посланици Савеза војвођанских Мађара, посланичка група ПУПС – Солидарност и правда, Јединствене Србије, СДПС-а.

Орлића нису подржале посланичке групе Европски региони – Војводина, Санџак, Прешевска долина, Српски покрет Двери – Патриотски блок, Зелено – Леви клуб – Не давимо Београд – Морамо, Морамо – Заједно, Демократска странка, Народна странка Заветници, НАДА – Нови ДШ, ПОКС, Уједињени.

Конститутивна седница почела је јуче када је потврђено 250 мандата новог сазива Народне скупштине, а данашње заседање, које је трајало око 12 сати са једночасовном паузом обележила је расправа о кандидату СНС-а за председника парламента Владимира Орлића.

На месту председника Скупштине Србије Орлић наслеђује председника СПС-а Ивицу Дачића.

Извор: Танјуг (Јадранка Илић)

Конститутивна седница наставља се избором чланова скупштинских одбора, као и чланова делегација и именовањем генералног секретара Скупштине.

Народна скупштина ће имати седам потпредседника, од чега три из редова опозиционих посланичких клубова.

У новом сазиву Скупштине Србије формирано је 15 посланичких група. Највећа је посланичка група СНС, „Александар Вучић – Заједно можемо све“, а њу ће водити Миленко Јованов, док ће његова заменица бити Марина Рагуш.

Посланичку групу „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије“ водиће Ивица Дачић, а мењаће га Ђорђе Милићевић.

Формирана је и посланичка група „Уједињени – ССП, ПСГ, Синдикат Слога, ПЖ“, коју ће водити Мариника Тепић, а њен заменик ће бити Павле Грбовић.

Шеф посланичке групе „Нада – Нови ДС С – ПОКС“ биће Милош Јовановић, а његов заменик Војислав Михаиловић.

Посланички клуб Народне странке водиће Мирослав Алексић, којег ће мењати Стефан Јовановић.

Милица Ђурђевић Стаменковски водиће посланичку групу Заветници, а мењаће је посланик Никола Драгићевић.

Посланичку групу Демократске странке водиће Зоран Лутовац, а његова заменика биће Драгана Ракић.

Драган Марковић биће шеф посланика Јединствене Србије, а њега ће мењати Живота Старчевић.

Формирана је у посланичка група „Морамо – Заједно“ коју ће водити Небојша Зеленовић, а мењаће га Александар Јовановић.

Посланичку групу Социјалдемократске партије Србије водиће Бранимир Јовановић, а мењаће га Муамер Бачевац, док ће посланички клуб „ПУПС – солидарност и правда“ водити Стефан Кркобабић, а његов заменик ће бити Милорад Хаџи Стошић.

У скупштини је формирана и посланичка група „Српски покрет Двери – патриотски блок“, чији ће шеф бити Бошко Обрадовић, а његов заменик Иван Костић.

У новом сазиву парламента, један клуб чиниће посланици мањинских листа „Заједно за Војводину“, СДА Санџака и Коалиције Албанаца долине у оквиру групе „Европски региони – Војводина, Санџак, Прешевска долина“, коју ће водити Александар Оленик, а мењаће га Енис Имамовић.

Посланичку групу „Зелено-леви клуб, Не давимо Београд, Морамо“ водиће Радомир Лазовић, а мењаће га посланица Биљана Ђорђевић.

Шеф посланичке групе Савеза војвођанских Мађара биће Балинт Пастор, а његова заменика биће Елвира Ковач.

Извор:РТВ

РТВ , Дневник