Владин повереник за јубилеј Мохачке битке

Потпредседник мађарске владе задужен за национална и верска питањам Жолт Шемјен именовао је владиног повереника за припрему обележавања великог јубилеја: пет векова од чувене Мохачке битке.

Та дужност припала је Јаношу Харгитаију, посланику Фидеса са тог подручја, који ће имати задатак да у наредне четири године надгледа и учествује у организацији свих програма, као и изградњи објеката и инфраструктуре везане за сећање на историјски бој 29. августа 1526. године, који се трагично завршио по угарску војску.

Пораз код Мохача Мађари доживљавају као Срби Косовски бој, али желе да се на њега подсете на достојанствен начин, дајући му историјски, национални, културни, спољнополитички и територијално развојни значај.

Сликарски приказ Мохачке битке (Фото: Википедија)

Угарска је у првој половини 16. века желела да се супртстави даљем ширењу Османлијског царства, зашта јој је био потребан тешњи савез са Хабсбуршким двором. Томе је послужила женидба угарског краља Лајоша Другог са принцезом Маријом од Аустрије 1522. године, што је била устаљена пракса у Европи у то доба. Оснажен моћном државом иза себе угарски краљ је одбио мировну понуду Сулејмана Величанственог, чија армада је потом прешла Дунав и кренула у јуриш.

Уграска војска, подељена у три групе, имала је укупно око 26.000 војника, али није могла да се супротстави двоструко бројнијем нападачу. У трагичном масакру страдало је чак 23.000 бранитеља, наспрам приближно 16.000 погинулих Турака. Сведочанство те историјске битке чини лепо уређени, пригодни спомен-парк подигнут на њеном попришту.

За Варош РТВ пише Срђан Басић