Вучић: Поштујемо територијални интегритет Украјине, без санкција Русији

Београд, 25. фебруар 2022.- Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да се Србија залаже за мир, поштује међународно право и сматра да је погрешно кршење територијалног интегритета било које земље, па и Украјине, али да неће уводити санкције Русији, јер ће се по том питању руководити заштитом својих интереса, а да није витални интерес Србије да некоме уводи санкције.
Србија, рекао је, поштује норме међународног права и од тога не одустаје, јер је то најбољи начин да заштитимо своју земљу, али исто тако добро разуме своје потребе и без обзира шта би неко желео, ако не припада државном руководству Србије, она има своје виталне, националне и државне интересе, али поштује и традиционална пријатељства, не заборавља шта се све дешавало 1999. и 2015.


Ивица Дачић, Александар Вучић, Ана Брнабић (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

Вучић је рекао да је разговарао са патријархом Порфиријем и да га је упознао са закључцима које је Србија донела поводом ситуације у Украјини.
Вучић је, након седнице Савета националне безбедности, пренео закључке у којим се истиче да Србија своју политику заснива на међународном праву и да пружа пуну подршку територијалном интегритету Украјине.

Он је додао да ће Србија, што се санкција тиче, руководити искључиво имајући у виду своје виталне интересе.

„На основу нашег искуства, није витални политички и економски интерес Србије да уводи санкције било којој држави“, истакао је Вучић и упозорио да су за нас и све грађане Европе, али и света тешки дани.
Вучић је поручио да Србија поштује међународно право, али чува своје интересе и поштује дуго грађена пријатељства са другим државама.

Председник је позвао грађане да по питању актуелне ситуације у свету буду уједињени и на страни своје земље Србије.

Извор:РТВ/Танјуг