Вучић примио акредитиве амбасадора Мађарске

Београд – Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас акредитивна писма новоименованих амбасадора у Палати Србија у Београду, саопштено је из председниковог кабинета. Писма су предали Јожеф Золтан Мађар, амбасадор Мађарске и Леиде Ернесто Родригес Ернандес, амбасадор Републике Кубе.

Како се наводи, Вучић је пожелео добродошлицу мађарском амбасадору и рекао како је поносан на искрено пријатељство две земље и одличне билатералне односе, преноси Данас. Он је навео да очекује да ће се одлична економска сарадња са Мађарском наставити и јачати и под мандатом новог мађарског амбасадора, истакавши да је Србија пре свега заинтересована за даље продубљивање односа у областима енергетике, инфраструктуре, пољопривреде и прехрамбене индустрије.

Амбасадор Јожеф Золтан Мађар је рекао је да ће у Београду радити на конкретним заједничким пројектима који ће додатно ојачати сарадњу две земље. Педседнику Вучићу, пренео је поздраве председнице Каталин Новак и премијера Виктора Орбана, као и задовољство због одличних српско-мађарских односа.

Јожеф Мађар Золтан (55 година) је од 2020. до 2022. године, био је заменик државног секретара задужен за европске односе. Има доста искуства у раду са балканским земљама: претходно је био српски, македонски и хрватски референт, неко време је радио у амбасади у Загребу, а потом је био и амбасадор Мађарске у Хрватској. Јанош Арпад Потапи, мађарски државни секретар задужен за националну политику, у објави на Фејсбуку пожелео је будућем амбасадору у Београду добар посао. Будући амбасадор у Београду примљен је са Јудит Сабо Потапи Пиритне, шефицом Одељења за јужне регионе и дијаспору Државног секретаријата за националну политику Кабинета премијера. Претходник Јожефа Мађара, Атила Пинтер, поднео је оставку почетком септембра. Осам година обављао је функцију амбасадора у Београду.

Фото/извор: Танјуг