Вучић уручио највише државно одликовање Орбану

Београд – Председник Србије Александар Вучић уручио је данас у Београду мађарском премијеру Виктору Орбану највише српско државно одликовање, Орден Републике Србије на великој огрлици, за изузетне заслуге у развијању и учвршћивању мирољубиве сарадње и пријатељских односа две земље.Свечаности у згради Генералног секретаријата председника Републике присуствовали су највиши функционери српске владе, министар спољне трговине и дипломатије Мађарске Петер Сијарто, амбасадор Србије у Будимпешти Иван Тодоров, српски представник у мађарском парламенту Љубомир Алексов и многи други.

Виктор Орбан, Александар Вучић

„Са великим поносом констатујем да овај орден додељујем великом пријатељу Србије и захваљујем се мађарском премијеру на доприниосу сарадње две земље. Будите уверени да наши грађани истински цене такве пријатеље и комшије. Хвала Вам због тога што сте и у ова тешка времена, када сви гледају само себе, смогли снаге да обезбедимо бољу и топлију будућност за наше грађане“, изјавио је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре. Председник Србије је изразио уверење да би Орбан и без одличја урадио све за добробит јужног суседа и поновио да је он наш највећи пријатељ још од времена Сибињанин Јанка (Хуњади Јанош).

Виктор Орбан (Фото: МТИ)

Уважени гост из Будимпеште је истакао да му је велика част да преузме поменути орден, уз опаску да се таква признања обично дају људима који више нису у служби, али да се нада да тиме „није добио отказ“.„Мађари воле да дају титуле својим водећим руководиоцима, а међу таквим највећим Мађарима био је и Иштван Сечењи, који је својевремено у писму кнезу Милошу навео да Срби и Мађари просто морају да буду пријатељи“, рекао је Орбан и додао:„Пријатељства нема само када је реч о ватерполу, када морамо да се боримо за победу. Прошлост нас учи да заједнички морамо да бранимо јужна врата Европе, то је мисија и одговорност и Србије и Мађарске. Историја, географија, вишевековно пријатељство нас везују, захвалан сам и Вама и српском народу што сматрате да сам достојан да добијем одликовање Републике Србије“, закључио је председник мађарске владе.

Одликовање Орбану недавно је уручио и српски патријарх Порфирије, током своје званичне посете Будимпешти. Највише одликовање Српске православне цркве, Орден Светог Саве првог степена, додељен је председнику мађарске владе због, како је наведено, његове снажне и упорне борбе за очување хришћанских вредности у Европи, а на предлог епископа Будимске епархије владике Лукијана.Да су односи Србије и Мађарске на највишем историјском нивоу потврдила је и септембарска посета Београду председнице Мађараске Каталин Новак.

За Варош РТВ пише Срђан Басић