Завршен Међународни сајам туризма у Београду

Београд – На Београдском сајму затворен је 45. Међународни сајам туризма, који је, под слоганом „Авантура почиње овде“, окупио око 400 излагача из 27 држава. Павиљоне у три хале посетило је више десетина хиљада гостију и склопљен велики број аранжмана, а ефекти бројних пословних сусрета одетиће се, како је истакнуто, веома брзо.

„Сајам је био одлична прилика да разговарамо са предсавницима туристичких организација, туристичким посленицима, градоначелницима и председницима општина. Утисак свих излагача је да смотра била успешнија него лане“, рекао је за Танјуг министар туризма и омладине Хусеин Мемић.

Земља партнер је овог пута била Грчка, једна од најатрактивнијих дестинација српских туриста, а са министарком туризма Олгом Кефалогиани вођени су билатерални разговори о јединственом (ТАГ) систему наплате друмарине и ромингу.

„Пријатељство наша сва народа укорењено је у заједничкој историји, културним спонама, слободарском духу и тежњава за лепшу будућност“, истакла је на отварању грчка министарка и додала да је Београдски сајам туризма један од најзначајнијих туристичких догађаја у региону, скуп који омогућава учесницима не само да промовишу своју понуду, већ и успостављају пријатељства и граде партнерске односе.

Фото: Са овогодишњег сајма туризма (Фејсбук)

Председник Србије Александар Вучић је, такође на отварању, указао да је прошле године у Србији забележан раст прихода од страних туриста за чак 79 одсто, највише на свету, а прилив је достигао 2,5 милијарди евра. Регистрован је долазак 4,2 милиона гостију, односно 12,4 милиона ноћења, а тенденција пораста у свим туристичким доменима најстављена је ове године, додао је Вучић.

Србију у последње време највише посећују туристи из Турске, Русије и Кине, а колико се она отвара према целом свету потврђује и то шту са на 45. сајму први пут учествовали представници Камбоџе, Еквадора, Свете Луције и Либије, а вратили су се, после вишегодишње паузе, излагачи из Индонезије, Кубе и острвске државе Сао Томе и Принципе.

Међу учесницима су, као и раније, били и туристички посленици из Мађарске: Аквавелд рисорт Будапешт, Хађматикум (бања у градићу Мако), Регија Печуј-Вилањ, Туристичка организација Сегедина и оближња бања Морахалом, омиљено стециште српских гостију са севера Бачке.

С. Басић