Зимска ОССИлација 2021

Нови Сад, 26-28. децембар 2021. – У Новом Саду је одржана зимска Скупштина Организације српских студената у иностранству.

Организације српских студената у иностранству (ОССИ) постоји око 25 година и делује у 23 огранка по читавом свету. Њена мисија је да окупи и повеже све српске интелектуалце  расуте по свету и подстакне њихов повратак у матицу. ОССИ организује два годишња скупа, који су уједно и Генералне Скупштине организације-познате као „ОССИлација“. Овогодишња Зимска ОССИлација је одржана 26. и 27. децембра у Новом Саду, у просторијама Архива Војводине.

Годишња скупштина организације- познатија под именом ОССИлација (летња и зимска) је један од најлепших и најважнијих пројеката организације, који је кроз године успешног и запаженог реализовања постао својеврсни симбол и знак препознатљивости ове организације. О томе свакако говори и чињеница да је овогодишња Оссилација уприличена по 24. пут. Овај скуп има пленарни карактер, и на њему поред наших чланова учествују и њихови партнери, пријатељи организације као и спонзори.

Први дан ОССИлације је био радни, на којем су представљени резултати ОССИ-ја и пројекти којима организација руководи и планира да реализује, такође потврђени су новоизабрани мандати.

Предесница ОССИ-ја Анђела Јанковић изјавила је да овај састанак ваља искористити за боље упознавање нових чланова и сарадника како би били спремни за предстојеће нове изазове.

Директор Архива Војводине Небојша Кузмановић, који је препознао легитимну потребу за окупљањем младих и омогућио  простор овогодишњој зимској ОССИлацији, присутним студентима је, између осталог, поручио да су они потребнији својој држави него што она треба њима.

Небојша Кузмановић, директор Архива Војводине са учесницима ОССИ-лације

Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић  рекао је да Министарство препознаје значај ове организације и да то потврђује Протокол о сарадњи српских студената са министарством, где чланови ОССИ-ја могу да похађају дипломатску академију при министарству. Ове године то је искористио Аљоша Палија. Такође, нагласио је да је Србија тренутно једина држава у региону у коју више људи са факултетским дипломама долази него што одлази, што је добро, али треба нагласити да су то већином млади из Црне Горе, Републике Српске и С. Македоније.

На питање, ”Шта држава чини да би се млади вратили у Србију?“ државни секретар Немања Старовић је казао да је препозната вредност и потенцијал ове организације, али држава мора више да ради на економском подстицају и да омогући боље услове за њихов повратак у матицу.

Други дан ОССИлације одржана су предавања кроз низ панела, чији је циљ био упознавање чланова са темама које се односе на одлив мозгова, циркуларних миграција и пословног развоја. Панелисти су били наши истакнути привредници, попут представника Делта Холдинг компаније, Нис компаније и Тојота Адриа. Председница ОССИ-ја је изјавила да је овогодишња ОССИлација прва која има овај каркатер, што представља прекретницу којом се усмерава даљи рад организција уз више укључивање привредника.

Панелиста Михаило Савић, млади повратник који је основне студије економије и међународне односе завршио у САД-у и мастер студије у Лондону,  нагласио је да није довољно причати о поврату наших стручњака у матицу, већ  да су потребна конкретна дела. Он сматра да акценат  треба дати на културу и економију. Та два  фактора (материјални и нематеријални) су главни узроци одласка младих. Што се тиче културе, он предлаже да осим разговора, бољи ефекат може да се постигне непосредним креирањем и учествовањем у медијским кампањама и пројектима, који промовишу повратнике као и промени става према повратништву. Што се тиче материјалних услова, потребан је систем који ће створити повољну климу да се млади враћају. Неопходна је озбиљна анализа о томе зашто наши студенти одлазе у иностранство, шта тамо студирају и раде и како наша земља то може да уклопи у економију.

Учесници ОССИ-лације

На овогодишњој ОССИлацији учествовало је око педесет студената из 17 држава. Овај скуп је један од најважнијих догађаја организације српских студената у иностранству, на којој се млади друже и размењују искуства, упознају нове чланове и нове људе.

После Нове године и Божића, организација српских студената у Мађарској прво окупљање планира за 18. фебруар, у галерији Круг у Будимпешти. То је прилика да искуства и предлоге зимске скупштине у Новом Саду млади конкретизују и са речи пређу на дела и рад. Огранак у Мађарској има другачију улогу од дијаспоре у другим земљама, јер Српски народ у овој земљи живи вековима и има статус националне мањине.

Љиљана Ковјанић, омладинска редакција Варош РТВ