Српски филмови на 32. Филмском фестивалу у Трсту

У другој половини јануара биће одржан 32. по реду Филмски фестивал у Трсту, како истичу организатори, водећи италијански фестивал када су у фокусу кинематографије Централне и Источне Евопе. Фестивал ће се одигравати онлајн, у периоду између 21. и 30. јануара, а на програму су, као и последњих година, бројни српски филмови и српске мањинске копродукције, од којих су сви рецентнији настали захваљујући и подршци Филмског центра Србије (ФЦС).

Српски филмови на 32. Филмском фестивалу у Трсту

Фестивал ће отворити чувени класик Емира Кустурице, филм Подземље (Underground), овенчан „Златном палмом“ Канског филмског фестивала 1995. године, чиме ће, како наводе организатори, бити обележена тридсетрогодишњица почетка балканских ратова из деведесетих година прошлог века. Емир Кустурица је Подземље режирао по сценарију Душана Ковачевића. Директор фотографије је био Вељко Филач, а аутор музике Горан Бреговић. Филм је монтирала Бранка Чеперац, сценограф је Миљен Крека Кљаковић, костимограф је Небојша Липановић. У филму глуме: Предраг Мики Манојловић, Лазар Ристовски, Мирјана Јоковић, Славко Штимац, Ернст Штоцнер, Срђан Тодоровић, Мирјана Карановић, Милена Павловић, Данило Бата Стојковић, Бора Тодоровић, Давор Дујомовић.

На програму је и Одисејев поглед такође великана Теа Ангелопулуса из исте године, делом сниман и у нашој земљи и настао уз учешће и овдашњих филмских радника. У склопу богате понуде који се састоји од 29 дугометражних играних, 19 документарних, 16 краткометражних филмова и 25 бочних програма, биће приказана и следећа српска филмска остварења: вишеструко награђивани целовечерњи играни филмови Отац Срдана Голубовића и Мој јутарњи смех у режији Марка Ђорђевића

Ту су и дугометражни документарни филм Повратак кући – Марина Абрамовић и њена деца Бориса Миљковића и докуфикцијски филм Домовине Јелене Максимовић са Јеленом Ангеловски у главној улози, остварење награђено на недавном Фестивалу ауторског филма у Београду.

У програм овог фестивала уврштене су и две скорашње и запажене српске мањинске копродукције, остварења Сутон (In the Dusk) Шарунаса Бартаса, копродукција Литваније, Француске, Србије, Летоније, Чешке и Португалије, пролетос одабрана за званични програм овогодишњег Канског филмског фестивала, и Малмкрог румунског синеасте Кристија Пујуа, заснован на филозофском делу „Три разговора“ Владимира Соловјова, а реализован је у копродукцији Румуније, Србије, Швајцарске, Шведске, Северне Македоније и БиХ. Кристи Пују освојио је Плакету „Златни медвед“ за најбољег редитеља управо за поменути му филм, и то у новоуспостављеном такмичарском програму „Сусрети“ Берлинског филмског фестивала прошле зиме.

Осим тога, заинтересовани ће моћи да погледају и кратки играни филм Армадила по сценарију и у режији Горане Јовановић. Филм је летос приказан на Сарајевском филмском фестивалу, а прича прати тринаестогодишњу Сању, која нема обичај да показује своја осећања икоме, а понајмање својој симпатији, Дарку, али када почне да сумња да се њеном проблематичном, али вољеном псу Крлету нешто догодило, постаће јој све теже да своја осећања држи под контролом.

Због пандемије и накнадног затварања биоскопа, донета је одлука да се 32. Фимски фестивал у Трсту пресели комплетно онлајн, и у складу са тим, направљен је раније избор од шест филмова (три документарна, три играна) из претходног, 31. издања, који су доступни на стриминг платформи „MYmovies“ од 21. децембра.

Извор: РТВ