Уметност нема границе – будимпештански 12. Симпозијум уметности 360°

Славица Ердељановић Цурк, Одлазак
Славица Ердељановић Цурк, Одлазак

Удружење уметника Круг из Будимпеште традиционално једном годишње организује уметнички симпозијум у Будимпешти, где се окупљају уметници из целог света. Ово није само место где  настају трајне вредности него и простор где се уметници пријатно осећају, а све што је добро не треба прекидати– поручују организатори. Вођени том чињеницом чланови овог удружења су се прилагодили условима пандемије изваним вирусом ковида-19. и на оригиналан начин организовали 12. Уметнички симпозијум, колонију 360°.

 „Вирус нас не може спречити да стварамо, јер је уметност једноставно део нашег бића и смисао нашег постојања. Она нема границе, и управо због тога смо дошли на идеју да нашу традиционалну колонију прилагодимо новонасталим условима. Расписали смо конкурс на тему „Папир трпи све“ и позвали уметнике да шаљу своје радове. Био сам изненађен бројем и разноликошћу материјала који нам је пристигао из већег дела света, па чак из Кине, Индије и Непала. Није било лако одабрати радове, тако да је заступљено 27 уметника из Мађарске, Србије, Немачке, Италије, Словеније и Непала“ – рекао је Милан Ђурић, академски ликовни уметник и председник Удружења уметника Круг .  

Симпозијум се одржао последње недеље децембра 2020. године а резултате овог догађаја објављени су 14. јануара. „Папир трпи све“ наслов је конкурса и саме изложбе, а иако је папир лаган он има своју тежину, нарочито ако уметници своје мисли ставе на папир. Да стваралачка мисао није замрла, а да је свет уметника будан и спреман да реагује и за време највећих недаћа, потврдило се и овај пут.

Франц Цурк, Трагом старе Србије
Франц Цурк, Трагом старе Србије
Рајко Ферк
Рајко Ферк

Дела су одабрана за изложбу у Галерији КРУГ, која се налази у самом центру Будимпеште у склопу славне палате Текелијанума, чувене задужбине Саве Текелије.  

Учесници овог „дигиталног скупа“ чији су радови одабрани позвани су да се  током 2021. године у Будимпешти, сходно могућностима и лично окупе за време петодневног симпозијума Круг 360°. Том приликом ће поново бити приказана  изложба одабраних радова са овог конкурса, када ће публика имати прилику да лично упозна ауторе. Симпозијум је одржан уз помоћ Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама АП Војводине.

Милан Ђурић, План за споменик
Милан Ђурић, План за споменик
Сила Кампанини
Сила Кампанини