13. Конференција српских националних организација из земаља региона

Нови Сад, 14. фебруар 2022. – Тринаеста Конференција српских националних организација из земаља региона одржана је данас у свечаној сали Матице српске у Новом Саду.

Учесници тринасте Конференције српских националних организација из земаља региона

На конференцију су позване званичне националне организације из земаља региона – Румуније, Мађарске, Словеније, Хрватске, Републике Српске, Србије, Македоније, Албаније и Црне Горе, као и државне институције Републике Србије и АП Војводине које се баве питањима положаја и статуса српског народа у окружењу. Српску заједницу у Мађарској на форуму су представљали Вера Пејић-Сутор, председница ССМ и Љубомир Алексов, заступник српске заједнице у Парламенту Мађарске. 

„Јединство представника српских институција и организација из региона резултат је стабилне и јаке Србије, која је препознала значај заједништва и коначно почела да се бави питањима Срба у региону“, казао је покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић на отварању 13. Конференције српских националних организација из земаља региона одржане у Матици српској.

Софић је додао да свој допринос у томе има и Покрајинска влада, која преко Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону пружа снажну подршку српском народу у окружењу.

„Покрајинска влада је пре неколико дана издвојила 12 милиона динара за куповину куће у Беранама, која ће, као Српска кућа, бити тачка окупљања свих српских организација из те општине“, казао је Софић.

Он је најавио да ће Покрајинска влада, заједно са Владом Републике Српске, финансирати изградњу две производне хале у Милићима, у Републици Српској.

„Заједнички ћемо уложити 500.000 евра у реализацију пројекта који ће омогућити да у тај крај дођу инвеститори, који ће отворити нова радна места, и тиме обезбедити бољи живот грађанима како у општини Милићи, тако и у околним местима у Подрињу“, рекао је Софић.

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон казао је да је Упрва током прошле године са 44 милиона динара подржала бројне пројекте у областима економије, културе и језика, које су реализовале организације Срба из региона.

Акценат је био и на активностима у области заштите мањинских права српског народа, с циљем њиховог ефикаснијег остваривања гарантованог законом, као и на бесплатној правној помоћи у заштити имовинских права српског становништа на територији Босне и Херцеговине.

Директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у регону Душко Ћутило рекао је да је Фонд прошле године са знатно већим буџетом него раније подржао рад и различите пројекте организација и институција Срба у региону.

Он је навео и да је обезбеђено 1,5 милиона динара за издаваштво на српском језику у земљама региона које су чланице Конференције српских националних организација из земаља региона.

Посланик у Народној скупштини Србије и председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић истакао је да је у протеклих неколико година концепција односа према нашем народу у региону знатно промењена. Он је рекао да су резултати неспорног политичког, економског и привредног успеха Србије пренети и на српски народ у региону. Вујадиновић је посебно нагласио чињеницу да су по први пут у буџету Србије планирана средства за инфраструктурне пројекте који прелазе границу државе, те да су међу њима аеродром у Требињу и изградња хидроенергетских потенцијала на Дрини, а помагане су и општине у Српској, Федерацији БиХ, Црној Гори и Словенији.

У раду конференције учествовали су представници организација из Србије, Румуније, Мађарске, Словеније, Хрватске, Српске, Македоније, Албаније и Црне Горе, који су разговарали о положају српског народа у региону и заједничким активностима на побољшању његовог статуса.

Извор: Радио-телевизија Војводине