Др Едит Ева Егер, нова књига „Поклон – 12 спасоносних лекција“

Др Едит Ева Егер: "Бол, потешкоће и патња дарови су који нам помажу да постанемо онакви какви бисмо требали бити"

Др Едит Ева Егер: „Бол, потешкоће и патња дарови су који нам помажу да постанемо онакви какви бисмо требали бити“

Едит Ева Егер је мађарског порекла, била је сведок најстрашнијих ствари у Аушвицу које људи могу учинити једни другима; родитељи су јој убијени, она је лишена младости и здравља. Преживела је логор смрти, али након ослобађања Аушвица морале су проћи деценије пре него што је поново успела бити слободна духом. Упркос свему томе, и данас признаје да је у логору смрти научила шта значи заправо живети. Након изузетно успешног бестселер „Одлука“ Едит Егер клиничког психолога,  недавно је објављена њена нова књига „Поклон – 12 спасоносних лекција“, која пружа практичне смернице како се ослободити властитог менталног затвора.

„Нико ти не може узети оно што ставиш у главу.“

Едит Ева Егер имала је шеснаест година када су Кошицама њу и њену породицу сточним вагонима одвезли у Аушвиц. Њени родитељи су убијени истог дана када су и стигли тамо, а она је била присиљена да плеше са Јожефом Менгелом-човеком који је њене родитеље пре само неколико сати раније послао у смрт.

Како је имала духовне снаге за све ово?

Тако да се у најтежем тренутку свог живота сетила мајчиних речи: „Нико ти не може узети оно што ставиш у главу.“ Зато је затворила очи, повукла се у свој властити унутрашњи свет и заплесала. И то јој је спасило живот. У основи, преживела је читав Аушвиц у властитом унутарњем уточишту, где се могла повући од окрутности спољашњег света и из њега црпити снагу.

Чак и ако је била затвореник, унутра се осећала слободно. Кад су је деценијама касније новинари питали зашто није осећала бес према онима који су је затворили, који су јој убили родитеље, лишили живота и младост, каријере балерине и нанели јој психолошке трауме од којих се могла опоравити само с тешком муком, она је само рекла: жалим их. Јер и сама је препознала како се у глави могла ослободити мржње које се њени стражари нису могли решити – па су били много више у ропству од младе девојке.

Др Едит Ева Егер: "Бол, потешкоће и патња дарови су који нам помажу да постанемо онакви какви бисмо требали бити"

Можемо одлучити како одговорити на безнађе и страх

То је основа слободе, рекла је. Међутим, иако је знала кључ слободе и која јој је такође помогла да преживи, ипак је деценијама морала чекати властито, потпуно ослобођење након одласка из Аушвица. Овај дугачки процес, пун боли и континуитета, написала је у својој првој књизи „Одлука“ која јој је донела светски успех.

“Не могу тврдити да се све догађа из неког разлога, да неправда и патња имају сврху. Али ја тврдим да су бол, потешкоће и патња дарови који нам помажу да напредујемо, учимо и постанемо онакви какви бисмо требали бити“, пише у својој најновијој књизи „Дар – 12 лекција за спашавање живота“ а осим тога пружа и конкретне практичне савете. Поклон нас не суочава само са тим на колико начина можемо да заробимо неког-  срамотом, тајнама, осудом, крутошћу, страхом, одустајањм и још бих могла да наставим – али пружа прави и корисни водич како  можемо да живимо срећнијим и слободнијим животом. Веродостојност онога што говори не подупире само личним искуством и дугогодишњим радом као психотерапеут него и причама њених пацијената.

Проналажење дара у нашем животу

Едит Ева Егер подстиче да делујемо. Према њој, само се ми можемо ослободити властитог менталног затвора. Стога не вреди указивати на некога другог, непрестано чекајући помоћ споља, већ је време да узмемо властито излечење у своје руке. Према једном од њених најважнијих учења, у свом животу можемо увијек бирати: између љубави и мржње, опраштања и беса, ропства и слободе – на нама је да ставимо свој глас. „Не можемо искоренити патњу, не можемо променити оно што се догодило – али можемо одабрати пронаћи дар у свом животу. Чак можемо научити процењивати рану” – пише Едит Ева Егер. И својим нам мислима даје прави духовни спас у овим тешким временима.

Фотографије: Фејсбук / Др Едит Егер

Пише: Ф.Р.