Фестивал народносних позоришта у Мађарској

Будимпешта – У светлу светских дешавања, важније је него икад да извођачи и институције сценске уметности 13 националности у Мађарској поново могу да наступају заједно, да поново стану пред своју публику на заједничкој позоришној прослави. Фестивал ЈЕЛЕН/ЛЕТ (Присутност) одржава се у Националном театру у Будимпешти од 19. до 27. марта. Ове године одржава се у оквиру 10. позоришне олимпијаде чији је програм уврштен у њен званични догађај.

Уз подршку Владе Мађарске и позоришта народности, 13 мађарских националних мањина могу по шести пут ове године у Националном театру у Будимпешти представљају своја најновија позоришна остварења.

У организацији Српског позоришта у Мађарској , уз стручну подршку Савеза мађарских народосних позоришта и Мађарског позоришног друштва, публика сваке године може да види српске, бугарске, хрватске, циганске, грчке, јерменске, словачке и немачке представе, углавном на матерњем језику, са титловима на мађарски, а разноликост фестивалу дају и разне радионице и портрети глумаца.

Уз подршку Кабинета премијера и КИМ-а, у Националном позоришту и ове године одржава се ЈЕЛЕН/ЛЕТ фестивал, смотра мађарске народносних театара, која се одржава у оквиру 10. позоришне олимпијаде и чији је програм уврштен у званични догађај Олимпијаде.

Детаљан овогодишњи програм ЈЕЛЕН/ЛЕТ фестивала можете погледати на сајту фестивала: