Камен темељац за нову православну цркву у Будимпешти

Будимпешта, септембар 2021. – У главном граду Мађарске почела је изградња нове православне (ортодоксне) цркве, која ће имати екуменки карактер и бити својеврсни верски и културни центар за дијалог свих људи добре воље. Камен темељац у дворишту Мађарског егзархата у Музејској улици положили су васељенски патријарх Вартоломеј Први и потпредседник мађарске владе задужен за верска и национална питања Жолт Шемјен, а храм ће носити име по тројици светих првосвештеника: Светом Вазулу Великом, Светом Григорију Богослову и Светом Јовану Златоустом.

Фото: МТИ Лајош Шош (MTI Soós Lajos)

На пригодној свечаности је истакнуто да ће тај „Центар за дијалог“ бити право место за размену мишљења о верским, културним и другим друштвеним питањима, а биће отворен за све добронамрне људе, пре свега хришћане и припаднике јеврејске вероисповести.

Догађај је уприличен поводом Међународног еухаристијског конгреса у Будимпешти, на који су позвани бројни црквени великодостојници широм света, укључујући и папу Фрању.

„Данас је у свету очајнички потребно јединствено сведочење источног и западног хришћанства“, изјавио је на свечаној миси на Тргу Кошут први човек Мађарске католичке цркве, надбискуп естермдко-будимпештански, кардинал Петер Ерде.

У том духу се уваженим гостима, на почетку конгреса у велелепном здању мађарског парламента, обратио и председник највишег представничког тела земље Ласло Кевер истичући да је „мисија мађарског народа да буде мост између Истока и Запада“.

За Варош РТВ пише

Срђан Басић