Мађарски модел социјалне политике у Републици Српској

Будимпешта, 04. октобар 2021. – Мађарска влада је спремна да своја искуства у социјалној политици, посебно када је реч о помоћи породицама, пренесе Републици Српској (РС). То је на заједничкој конференцији за новинаре у Будимпешти изјавила министарка без потрфеља Каталин Новак након сусрета са председницом РС Жељком Цвијановић.

„Мађарска ће пружити помоћ српском ентитеиу у Босни и Херцеговини како би створио транспарентну, прорачунљиву и стабилну подршку породицама, а са циљем да се помогне младима да што масовније прихвате родитељску улогу“, додала је министарка, која је уједно посланица у парламенту и потпредседница владајућег Фидеса (Савеза демократске омладине). Према њеним речима за Мађарску је изузетно важна добра сарадња са БиХ, а унутар ње са РС, уз опаску да већ дуже време трају веома плодни односи Мађара с народима у тој бившој југословенској републици.

„Један од највећих проблема БиХ, Мађарске и целе Европе је пад наталитета, а наша социјална политика је вредна пажње, јер породицу ставља на централно место. Успели смо да истовремено остваримо висок привредни раст и битно унапредимо демографске токове. Та искуства желимо да пренесемо у РС, али и да од ње нешто научимо“, закључила је Новак.

Жељка Цвијановић се захвалила на сталној, институциоалној помоћи Будимпеште, укључујући и недавну донацију вакцина.

„Спремни смо да прихватимо и применимо ваша искуства, а РС ће и убудуће бити поуздан партнер мађарској влади“, додала је висока гошћа из Бањалуке.

Председница РС се састала и са министром спољне трговине и дипломатије Петером Сијартом, с којим је постигла договор са се у РС отвори фондација за подстицај страних улагања.   

За ВАРОШ РТВ пише Срђан Басић