Tамбуром до Новог Сада – Концерт великог тамбурашког оркестра РТВ-а

Сегедин/Будимпешта, октобар 2021. – Тамбуром до Новог Сада – европске престонице културе 2022. године наслов је концерта који ће се одржати у Сегедину и Будимпешти.

Сегедин: 10. октобар у 17.00 сати, Aгора ( Szent-Györgyi Albert Agóra, 6722 Szeged, Kálvária sgt. 23.)

Будимпешта: 11. октобар у 19.00 часова, Дом културе у Ференцварошу ( Ferencvárosi Művelődési Központ [1096 Budapest, Haller u. 27. )

Велики тамбурашки оркестар Радио-телевизије Војводине

Од првог дана свог емитовања, 29.11.1949. године, Радио Нови Сад посвећује велику пажњу инстументу традиционално присутном и омиљеном на тлу које ови радио таласи покривају.
Захваљујући традицији, 1957. године Радио Новом Саду је припала обавеза да оснује репрезентативни Велики тамбурашки оркестар. Реализацију овог задатка преузео је композитор Сава Вукосављев, који је на великој аудицији од 240 кандидата одабрао најбољих 20-ак тамбураша.

Своју велику популарност Велики ансамбл је стекао захваљујући програмима Радија и Телевизије, многобројним концертима како у земљи тако и у иностанству ( Мађарска, Чехословачка, Немачка, Аустрија, Француска, Холандија, Румунија, Бугарска, Грчка, Либија, САД, Канада). Високи ниво интерпретације који је изградио овај колектив под управом Саве Вукосављева, знатно је утицао на општи ниво тамбураштва у земљи и иностарнству.

Ангажовањем младог композитора мр Зорана Мулић 1984.године започиње уздизање Тамбурашког оркестра на још виши ниво музицирања. Oн је у репертоар оркестра поред народне музике и композиција писаних за тамбурашке оркестре уврстио транскрипције највећих дела светске музичке баштине (Моцарт, Чајковски, Росини, Хачитуријан…)

Велики тамбурашки оркестар којим руководи Дубравко Исаков је бастион који чува тамбурашку традицију ових простора, али истовремено прати музичке трендове савремене данашњице.
Прво гостовање оркестра у Сегедину, у чијем програму су опуси врхунских композирота, уједно је „звучна позивница“ у Нови Сад, европску престоницу културе у 2022. години.