Историјски ниво сарадње

Суботица, 7. јул – Ласло Кевер, председник Парламента Мађарске се у Београду састао са највишим српским функционерима, а затим посетио Бачку Тополу и Суботицу, где је у току реалицација значајних мађарских инвестиција.

Односи Србије и Мађарске су на највишем нивоу и историји, засновани на међусобном разумевању, уважавању и поверењу – најсажетији је закључак дведневне посете председника мађарског парламента Ласла Кевера Београду и двема војвођанским општинама.

Фото: Раде Прелић

Уваженог госта из Будимпеште примили су председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, а разговарао је и са колегом Ивицом Дачићем и посланицима Савеза војвођанскох Мађара  у Скупштини Србије.

Председник Вучић је изразио очекивања да ће тај ниво односа бити потврђан успостављањем стратешког партнерства и захвалио се на снажној подршци Мађарске европским интеграцијама Србије.

„Европска унија би боље учинила уколико би убрзала пријем Србије, јер је то подједнаки стратешки интерес свих њених чланица“ , изјавио је Кевер и додао да се „односи Мађарске и Србије не заснивају само на осећањима, већ и заједничким интересима“.

У том контексту Кевер је више пута поновио да је Србија пример како се поступа према националним мањинама, да је учинила много тога да се Мађари у њој осећао као у својој кући, али да су развоју мађарске заједнице допринели и матична земља, односно локална руководства са СВМ на челу. Влада Виктора Орбана је, наиме, у значајној мери финансирала изградњу Фудбалске академије и новог стадиона у Бачкој Тополи, као и реконструцији Образовне катедре на мађарском језику  у Суботици, као будућем делу Носадског универзитета.

Председник мађарског парламента се и лично уверио како теку радови на тим пројектима, с тим да су му домаћини у Бачкој Тополи били градоначелник Адријан Сатмари и председник ТСЦ (Тополског спортског клуба) Јанош Жембери , а у Суботици председник Скупштине Војводине и СВМ Иштван Пастор  и руководство МТТК.

Током посете Кевера Србији било је речи и о модернизацији пруге Београд-Будимпешта, реконструкцији железничке трасе Суботица-Сегедин и низу других инфраструктурних повезивања.

Недавно је отворена гасна конекција у пограничној зони у близини Ђале, тако да се и Мађарска укључила у „Турски ток“, гасовод који ће допремати тај енергент из Русије преко Турске, Бугарске и Србије до Централне Европе. Радове су извели „Србијагас“ и мађарски „Пренос гаса“ , иначе члан Мол Групе.

Присне везе две земље одсликавају се и на индивидуалном нивоу. Председник Вучић је, поводом Видовдана, одликовао министра спољне трговине и дипломатије Мађарске Петера Сијарта орденом „Средњи крст“, а сећамо се да је управо он, средином новембра 1999. у Будимпешти, уручио истоветно одликовање тадашњем српском министру привреде Горану Кнежевићу.  

За Варош РТВ пише

Срђан Басић