Бисери Епархије будимске – Манастир Грабовац

Разне су историјске околности и миграције са Балкана којима се српски народ различитим интензитетом досељавао у крајеве данашње Мађарске, а могу се пратити још од средњег века. Документарни филм „Манастир Грабовац“ представља документ којим се исписују странице историје, религије и уметности. Бележећи прошлост и садашњост сакралног објекта, гледаоце упознаје са околностима које су одувек биле изазовне за овај духовни центар православља на простору Мађарске.

Грабовачки манастир Светих архангела Михаила и Гаврила основали су српски калуђери из манастира Драговића у Далмацији који су у време у турске опсаде 1585. године пребегли у крајеве данашње Мађарске. Од свог постојања па до данас манастир је имао успона и падова, а у животу манастира посебно се истиче период друге половине 17. века када је братство манастира бројало преко 60 монаха. У 18. веку унутар Хабзбуршког царства, Грабовац постаје у јужном Подунављу најважнији центар српске барокне црквене културе и најзначајније православно духовно седиште. Манастир је и данас духовно седиште српског народа у Мађарској.

Филм је реализован са благословом Епископа будимског Лукијана.

Покровитељи: Српска православна Епархија будимска, Министарство културе и информисања Републике Србије, српски посланик у Парламенту Мађарске.

Филм је награђен специјалном наградом МЕДИЈАКУЛТ коју додељује Културни центар Војводине „Милош Црњански“.

Бисери Епархије будимске – Манастир Грабовац, Варош РТВ