Божићна посланица Српске Православне Цркве

Београд – У Божићној посланица патријарх Порфирије позвао вернике на мир у свету, а посебно да се усрдно моле за децу за коју како је навео, одрасли убијају у ратовима без гриже савести.

Запитао је шта то видимо данас, у свету и код нас, да ли детињство и децу воле људи, одрасли, али отпали од Бога, када без гриже савести убијају десетине хиљада деце.

Није важно чија су то деца, палестинска, арапска или јеврејска, руска или украјинска или нека друга, међу њима и српска деца; самим тим што су деца, она припадају Господу, Животодавцу и Промислитељу, али и свима нама, васељенској породици званој човечанство – нагласио је патријарх Порфирије.
Ко је имао право да, на питање о неких пола милиона деце коју је НАТО војска побила у Ираку, одговори да се то упркос суровости исплатило, запитао је Порфирије.

Ко је дао право Хамасу да јеврејску децу отима и држи као таоце, а ко израелској војсци да за непуна два месеца побије неких осам хиљада невине палестинске деце, скоро половину од свих убијених? Ко је имао право да осуди на смрт 12 српских беба, пре више од четврт века у Бањалуци, све у име миротворних санкција? Ко је имао право да убије девојчицу Александру Зец и целу њену породицу у Загребу, малу Милицу Ракић у Батајници, српску децу у Гораждевцу код Пећи? Ако наставимо да набрајамо жртве дечје Голготе, од Дахауа и Аушвица, Јастребарског и Јасеновца, до данашњих стратишта широм света, ова божићна порука, драга децо наша духовна, претвориће се у бескрајну тужбалицу. Треба додати и злокобну чињеницу да су одрасли успели да створе друштво у којем је све више и деце насилника, деце злочинаца – рекао је патријарх.

Патријарх је у Божићној посланици подсетио да је прошло више од 2.000 година откада је у Витлејему, јудејској варошици надомак Јерусалима, неки неименовани провинцијски чиновник Римскога царства записао два имена, Јосиф и Марија, као и да је вероватно неког од следећих дана, у току пописа становништва, дописао још једно име Исус, новорођено чудесно дете.

Записао их је са једнаком равнодушношћу са којом је записивао и сва остала имена приликом пописа, и не слутећи да записује јединствену, непоновљиву личност, дете које ће заувек поделити историју на историју до Његовог рођења и на историју по Његовом рођењу, а човечанство на оне који су безусловно за Њега, на оне који су против Њега и на ‘трећи род’, оне ‘млаке’ који су час за Њега час против Њега, али увек са ‘задршком’ и ‘одступницом’ – навео је патријарх.
Каже да поменути пописивач није ни сањао да новорођено дете, односно Исус или Спаситељ представља највећи дар неба земљи.

Патријарх је поручио да не треба да заборавимо да у свакоме од нас до краја овоземаљског живота живи дете и да је откривење Божје упућено управо детету у нама, јер дете духовном интуицијом разуме оно што одрасли људи, нити чују нити разабирају.

Порфирије је честитао свима Божић уз сверадосни божићни поздрав: Мир Божји — Христос се роди!

Божићна посланица Српске Православне Цркве, Варош РТВ