Дан сећања на страдале у оружаној акцији „Олуја“

Нови Сад, 04. јул 2022.- Дан сећања на све страдале и прогнане у хрватској оружаној акцији „Олуја“ 1995. године, током које је више од 1.700 Срба убијено, а 250.000 протерано из Хрватске, обележен је вечерас у Новом Саду, уз присуство државног врха Србије и бројих грађана.

На Тргу слободе у Новом Саду, обележавању „Олује“ присуствовали су председник Србије Александар Вучић, председник Скупштине Владимир Орлић, премијерка Ана Брнабић, министри, посланици, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, председница РС Жељка Цвијановић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председник Покрајинске владе Игор Мировић и бројни грађани, уједињени у намери да сачувају сећање на жртве тог злочина.

Патријарх Пофририје (Извор: Танјуг)

Патријарх Порфирије: Памтимо да не би неко могао да каже „то се није десило“

Патријарх Порфирије поручио је вечерас да морамо да праштамо, али да не смемо да заборавимо, већ памтимо да не би неко могао да каже да се то није десило.

Патријарх је после парастоса за жртве, којим је почело свечано обележавање годишњице „Олује“, рекао да морамо да праштамо јер је то јеванђељска заповест, али да нећемо не само молитвено, већ и на сваки други начин, да заборавимо страдање нашег народа.

„Не смемо и не можемо“, поручио је патријарх српски Порфирије. Истакао је да се морамо сабирати и не месту страдања светог мученика Вукашина Јасеновачког, као и на сваком месту на коме су страдали наша браћа и сестре који су били невини, али и на свим местима на коме су страдали невини људи без обзира ком народу припадају и како се Богу моле. Подсетио је да је на речи Вукашина који је рекао када му је монструм кидао делове тела: „Дијете само ти ради свој посао“.

„Отуда је најблаже речено људски неразумно, погрешно и неправедно када неко налази разлога да онемогући било кога просјака или цара, богатог ил сиромашног, домаћег или странца, обичног грађанина или функционера, премијера или председника, ма ког звања био онај ко има потребу да се на месту Вукашиновог страдања или било ком другом сличном месту сусретне са собом и Богом и да смирено упали воштаницу и узнесе скромну молитву Богу. Сабираћемо се на молитву и на оваквим местима као што је Нови Сад – српска Атина и другим“, поручио је патријарх.

Трг Слободе у Новом Саду (Извор: Танјуг)

Он је истакао да се вечерас молимо за упокојење свих невино страдалих жртава страшних августовских дана 1995. године.

„Сабрали се да се молитвено сетимо насилног егзодуса нашег народа са подручја Далмације, Баније, Кордуна, Лике и Западне Славоније“, додао је Порфирије.

Каже да се сећамо молитвено и жртава у „кристалној ноћи“ у Задру, егзекуције старих и немоћних у Медаку и личким селима, побијених све до Пакраца и славонских села.

„Све су то камичци у мозаику наших страдања и распећа, заједно са Јадовном, Сиском, Јастребарским, Глином и Јасеновцем“, рекао је патријарх.

Патријарх је рекао да су многи који су се сабрали вечерас у Новом Саду имали сличну прошлост и дошли у тај део Србије „возом без возног реда“.

„И моја породица се на сличан начин обрела у овој гостољубивој српској покрајини. И многе друге владике и свештеници имају такву или сличну личну породичну историју. Због тога се ми браћо и сестре тако добро суштински разумемо и окупљамо сваке године“, рекао је Порфирије.

Каже да преживели чувају и нама преносе памћење, али да наше памћење није злопамћење.

„Памтимо и сто пута да памтимо њихова сведочења да не би неко могао да каже – то се није десило, то није истина, то су само биле хуманитарне активности, то су биле обичне установе које су пружале гостопримство онима који нису имали главу где да склоне“, рекао је патријарх.

Истакао је да не смемо да злопамтило, јер би оно и гнев савладало и сатрло и нас.

Патријарх је подсетио на речи Исуса Христа са крста: Оче, опрости им јер не знају шта раде и шта чине. Порфирије је рекао да се морамо молити и за све друге људе који пате и страдају, за мир свега света. Истиче да као хришћани знамо да је свако страдање већ овде део славе и победе. Патријарх је поручио да сваког човека треба да видимо као свога брата који припада Богу.

Порфирије је рекао да треба да се молимо за Србију у којој не питамо ко је које вере, како се крсти и коме се Богу моли, и да у таквој Србији има места и доброте за све, за свако име, јер Бог не прави разлику међу именима, пошто је сваки човек Богу једнако вредан.

Вечни помен невино пострадалој нашој браћи и сестрама у операцији коју зову Олуја“, рекао је Порфирије.

Александар Вучић, председник Србије (Фото: Танјуг)

Вучић: Годинама у Србији као да није било сведока злочина

Девету годину заредом обележавамо погром, тежак злочин и највеће етничко чишћење после Другог светског рата против једног народа, поручио је вечерас председник Србије Александар Вучић и нагласио да су разлози за то окупљање туга због убијених и прогнаних и сведочење о злочинима погрома које мора да се чује.

„Два су разлога због којих смо данас окупили овде. Први је туга због убијене деце, жена, стараца, 250.000 прогнаних. Други је да бисмо упркос свима сведочили, да би се та сведочења чула“, објаснио је Вучић.

Председник Вучић поручио је поводом обележавања годишњице “Олује“ да политика Србије јесте и остаће мир, готово по сваку цену.

Дан сећања на страдале у „Олуји“ , РТВ