Фидес објавио имена у појединачним изборним окрузима, а опозиција „владу у сенци“

Будимпешта, 2. фебруар 2022.- Званична кампања за предстојеће парламентарне изборе у Мађарској, заказане за 3. април, није ни почела, али главни ривали не желе да скрштених руку седе и чекају законом утврђени 12. фебруар.

Владајуће странке, Фидес и демохришћани, већ су објавиле имена својих  кандидата за посланике у свих 106 изборних округа, а међу њима, у односу на гласање 2018. године, четвртина су нови људи.

Списак довршава и шест највећих опозиционих партија, чланица покрета „Јединствено за Мађарску“, које су се договориле да у поменутих 106 округа представнике владајућих странака изазове само по један заједнички кандидат.

У трци ће се, наравно, наћи и припадници других странака и политичких организација, које желе самостално да изађу на изборе, а сакупе довољан број потписа грађана. До сада је Државна изборна комисија регистровала 11 партија и покрета, али је сигурно да ће их бити још. Једног посланика даће и националне мањине, док ће преосталих 12 званично признатих представника националних заједница имати смо посматраче с могућношћу учешћа на седницама парламента, али не и правом гласа.

Мађарски парламент, иначе, има 199 посланичких места, од којих се 106 бира директно, поименце у изборним јединицама, а преосталих 93 добија се са такозваних партијских листа оних странака које пређу цензус од пет одсто.

Јединствена опозиција, која је на прошлим локалним изборима показала да заједничким наступом може да угрози Виктора Орбана, сада је отишла и корак даље формирањем „владе у сенци“.

Фото: Парламент (Срђан Басић)

У саопштењу Демократске коалиције, Мађарске социјалистичке партије, Јобика, ЛМП, Моментума и Дијалога достављеном медијима наводи се  да се ради о стручњацима, чији програми за поједине области „нису гомила обећања, већ остваривих реалних мера утврђених након свеобухватне анализе чињеничког стања“.

Међу потенцијалним министрима кандидата за премијера Петера Марки-Заја налази се велики број јавности добро познатих имена, која су, како тврде њихови предлагачи, нека врста гаранције да ће, ако им се пружи прилика, добро радити свој посао. Ту су бивши гуверенер Народне банке Мађарске Акош Петер Бод, некадашњи државни секретар за спољну политику Иштван Сент-Ивањи, чувени адвокат и професор права Ђерђ Мађар, посланик Акош Хадхази знан по сталној борби против корупције и други.

За Варош РТВ пише Срђан Басић