Гостовање академика Бећковића у Будимпешти

 

Највећи живи српски песник академик Матија Бећковић поново је био гост српске заједнице у Мађарској. У оквиру Недеље матерњег језика под слоганом Негујмо српски језик Бећковић је на позив Српске школе Никола Тесла одржао литерарно поподне у будимпештанском Текелијануму. Госта из Београда поздравила је Кристина Бекић професорица српског језика и др Јованка Ластић директорица ове васпитно образовне институције.

Бећковић је на самом почетку изразио задовољство што је поново у Будимпешти и похвалио акцију коју је Министарство културе Србије. Он је указао на значај очувања српског језика као најважније институције рекавши да је ”српски језика наша најважнија институција” .

Поред предавања о значају очувања матерњег језика Бећковић је говорио и своје стихове. Послушајте песму посвећену његовом пријатељу Моми Капору.

 

https://www.youtube.com/watch?v=PyWzP5PgZbI&feature=youtu.be

Током овог веома интересантног и поучног програма ученици Српске гимназије Никола Тесла из Будимпеште наградилу су Матију огромним аплаузима, а било је и жеља да се чују поједине песме. У знак захвалности Бећковић је овој васпитно образовној институцији поклонио комплет својих књига.

О значају очувања српског језика и о неким другим темама послушајте шта је академик Бећковић рекао.

https://www.youtube.com/watch?v=-YUKwn_3rZ0

https://www.youtube.com/watch?v=TjKrcUYhCb4