Гујон: Три пута већи буџет за Србе у региону

Београд – Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону при Министарству спољних послова Србије добила је на предлог председника Републике Србије Александра Вучића три пута већи буџет за подршку Србима у региону и расејању, рекао је директор Управе Арно Гујон.

Он је истакао да то показује велику бригу матице према Србима у региону и расејању, али и поверење у Управу да спроводи владину политику.

Гујон, који је оснивач и хуманитарне организације „Солидарност за Косово“, каже да без разлике помаже свим угроженим људима у тим енклавама, па и сиромашним албанским породицама, али да је чињеница да су најугроженији Срби, Горанци и Роми.

– О томе треба говорити. То не значи да нема и сиромашних Албанаца, али нема дискриминисаних Албанаца на Косову и Метохији. Док према осталим заједницама и те како има не само дискриминације, него и насиља и правног и физичког – рекао је Гујон за ТВ „Хепи“.

Он је оценио да Албанцима смета што помаже српским енклавама на Косову и Метохији и што су захваљујући тој помоћи Срби остали да живе на својим имањима.

– Смета им што говорим и то на страном језику о положају српског, горанског и ромског народа на Косову, о хуманитарној катастрофи, кршењу људских права житеља тих енклава. Зато су ми забранили улазак – истакао је Гујон, којем су приштинске власти 2018. године изрекле забрану уласка на Космет.

Он је подсетио да се помаже и Србима у Федерацији БиХ, као и на северу Црне Горе у пољопривреди, по угледу на помоћ Србима на Косову и Метохији, те да ускоро очекује и састанак са министром спољних послова Србије Ивицом Дачићем да му представи планове за даљу подршку Србима у региону.

Гујон је оценио да се у западним и француским медијима смањила антисрпска пропаганда што се тиче Косова и Метохије, али да су албански пропагандисти изузетно активни у ширењу лажних вести.

Он је подсетио да је ова управа отворила 23 допунске школе српског језика од Малте до Москве, од Холандије до Аустрије, а да је у плану и отварање у Јужној Америци и на северу Америке.

– Жеља за учењем српског језика међу нашим људима у дијаспори је огромна, желе да им деца знају српски језик. То је услов њиховог могућег повратка. Зато морамо да радимо на томе да та деца знају свој језик, сачувају идентитет и културу – истакао је Гујон.

Он је навео да се у Србију све више враћају српски држављани из дијаспоре и то не само због вируса короне, него и због надолазеће кризе, наводећи да је у Европи присутан страх да се не прелије сукоб из Украјине.

Извор: Срна