Ханга све важнији Звездин кошаркаш

Мађарски тимови не учествују у Евролиги, елитном такмичењу најбољих кошаркашких екипа на Старом континенту, али један играч одавно у њеној историји исписује неизбрисив траг.

Репрезентативац Мађарске Адам Ханга (Hаnga Ádám) игра све значајнију улогу у београдској Црвеној звезди, дајући пуни допринос и њеним победама у претходна два кола против Фенербахчеа и Партизана.

Адам Ханга (Фото: Фејсбук Црвене звезде)

У Истанбулу је 34-огодишњи Ханга, који са својих 200 центиметара  игра на позицији бека или крила, за 19 минута проведених на терену постигао 12 поена и имао четири ухваћене лопте, а у Београду је тројкама и двојкама разбио вечитог Звездиног ривала и са 11 поена био други стрелац екипе, уз изврсну игру у одбрани.

Рођен је 12. априла 1989. године у Будимпешти, мајка му је Мађарица, а отац Танзанијац са острва Занзибар Ахмед Секу Ханга, који је у то време студирао у мађарској престоници. Напустио је породицу када је Адам имао три године, остављајући га мајци и њеним родитељима.  

Као веома млад исказао је велику љубав према кошарци и врло брзо открио своју даровитост, најпре у Албакомпу из Секешфехервара. Сада већ далеке 2011. године покушао је да уђе у најмоћнију лигу света, у Ен-Би-Еј, био 59. на такозваном драфту Сан Антонија Сперса, али је каријеру наставио у Европи. Пре седам година је проглашен најбољим одбрамбеним играчем Евролиге, а ређали су се тимови за које је наступао, међу којима су најпознатији Басконија, Барселона, Реал Мадрид и сада Црвена звезда, за коју је прошлог лета потписао двогодишњи уговор. Ове сезоне Ханга је имао просек од осам поена и три скока по утакмици, уз индекс корисности од преко шест.  

За Варош РТВ Срђан Басић