Јанош Адер напустио председничку резиденцију

Будимпешта, 10. мај 2022.- Уз протоколарне војне почасти досадашњи председник Мађарске Адер Јанош је синоћ, баш на 63. рођендан, напустио Палату „Шандор“, резиденцију шефа државе, дан уочи званичног истека мандата.

У патинирано здање у Будиму уселио се тачно пре једне деценије, а након два петогодишња мандата више није било законских могућности да остане на тој функцији.

Према Уставу председник државе изражава национално јединство, брине се о демократском функционисању државних институција и врховни је командант оружаних снага. Због тога су синоћном опроштају испред резиденције на Тргу Сент Ђерђ присуствовали, поред осталих, министар одбране Тибор Бенке и начелник Генералштаба Мађарске армије Ромулус Русин-Сенди, који је Адеру поклонио заставу са амблемом мађарске војске.

Честитку на успешно обављеном послу блиском сараднику још из времена оснивања Фидеса упутио је и премијер Виктор Орбан. „Хвала на свему, господине председниче“, написао је Орбан на Фејсбуку.

Виктор Орбан, Каталин Новак, Јанош Адер (Фото: МТИ)

У опроштајном интервјуу датом конзервативом „Мађар немзету“, Адер је истакао да одлази чиста срца, јер је, како је истакао, испунио главне задатке. Тако, међутим, не мисле лидери опозиционих странака и неких цивилних организација, који су све време истицали да је шеф државе „партијски човек“, односно „пион у рукама председника владе“.

„Понижавање и недостојни напади ником не пријају, али један политичар мора да води рачуна да одлуке које доноси буду људске, моралне и правно исправне. Када сам изабран за председника обећао сам у парламенту да ћу штитити мађарске интересе и вредности и сада после 10 година могу спокојног и мирног срца да кажем да сам те захтеве испунио“, рекао је саговорник провладиног дневног листа.

У том контексту пети мађарски председник од промене друштвено-политичког уређења у земљи 1990. године (после Арпада Генца, Ференца Мадла, Ласла Шољома и Пала Шмита) навео је и конкретне бројке: 37 пута је ставио вето на законе усвојене у парламенту, а осам пута се обратио Уставном суду на мишљење.

На унутрашњем плану фунција председника државе је више протоколарна, а на спољнополитичком пољу Адер се највише бавио екологијом, односно борби против загађења планете и климатских промена.  

Адер се са супругом Анитом Херцег сели у реновирано оближње здање у Будиму, а као и његови претходници има право на плату, неколико запослених у личном уреду и још неке принадлежности. Најавио је да ће бити „активни пензионер“, односно водиће две породичне фондације основане пре неколико година.  

Адерова наследница, Каталин Новак, данас формално преузима дужност, али ће свечана церемонија њеног постављења бити одржана у суботу, 14. маја. Грађани се позивају да, најпре, дођу на екуменску мису у реформаторску цркву на Калвин тргу у Будимпешти, а потом уживају у пригодном програму испред парламента. Ту их, поред обраћања прве жене на челу Мађарске, очекују војне почасти и концерт пијанисте Јаноша Балажа и познате поп-рок певачице Магдолне Ружа, родом из Врбаса, која одавно живи у мађарској престоници.

За Варош РТВ пише Срђан Басић