Један пуњач за све мобилне телефоне у ЕУ

Најкасније до 2024. године „Епл“ ће морати да промени конектор на својим „ајфон“ уређајима , пошто су се земље ЕУ договориле о јединственом порту за пуњење мобилних телефона, таблета и камера.

То је први споразум такве врсте у свету и уследио је након што компаније нису успеле да се договоре око заједничког решења. Европска комисија се залагала за један порт за пуњење мобилних уређаја пре више од једне деценије, преноси Ројтерс.

Договор који смо јутрос склопили донеће потрошачима око 250 милиона евра уштеде. Такође ће омогућити да се појаве и сазреју нове технологије као што је бежично пуњење, а да се не дозволи да иновације постану извор фрагментације тржишта и непријатности за потрошаче“, саопштио је европски комесат за индустрију Тијери Бретон.

Према његовим речима, до јесени 2024. УСБ-Ц ће постати заједнички прикључак за пуњење за све мобилне телефоне, таблете и камере у ЕУ, наводи се у саопштењу Европског парламента.

Европска комисија је 2021. године предложила да заједнички улаз са све електронске уређаје буде УСБ типа Ц.

Комисија је тада поручила да нема циљ да науди „Еплу“ и да је одлука донета јер компаније, упркос десетогодишњим разговорима, нису успеле да се договоре о заједничком решењу.