Језик, култура и обичаји одржавају сваку заједницу

Будимпешта, 28. јул 2021. – Једну националну заједницу чине традиција, језик и култура, а уз самосвојствене обичаје увек иде и заједничка историја. То је на дводневној манифестацији у Јасапатију, насељу са близу 9.000 становника у жупанији Јас-Нађкун-Солнок, изјавио министар за људске ресурсе Миклош Кашлер, преносе мађарски медији.Фотографија извор: Фејсбук, Јасшаги рандеву

„Човечанство није хомогена маса, већ јединство шароликости и различитости, а ових дана смо сведоци покушаја да се уништи све што је везано за људски и национални идентитет“, додао је главни покровитељ фестивала, названог „Јасшаги рандеву“ , алудирајући на настојања Брисела да се Европска унија претвори у „Сједињене европске државе“, у којој ће чланице изгубити добар део суверенитета, чему се званична Будимпешта енергично противи. Према Кашлеровим речима снага мађарске културе је била управо та да је сваког примила, да су сви добили прилику да се искажу и прикажу „цветове свог талента“.

„У Мађарској различито порекло није раздвојило народе који овде живе, већ су они једни друге допуњавали, па је тако створена једна веома разнолика, моћна, јединствена и неупоредива култура“, истакао је министар.

Иницијатор „Јасшаги рандевуа“ био је још далеке 1973. године керамичар и дизајнер Бела Михаљ који је још за живота оснивачка права пренео на локалну самоуправу. И овога пута током протеклог викенда биле су отворене изложбе ручних радова различитих националних заједница, организоване радионице за младе, одржани бројни концерти етно и савремене музике. Следили су фолклорни наступи, парада коња и запрега, низ предавања и бројни други садржаји.

У Мађарској постоји 13 званично признатих националних мањина, од којих највише има Рома, а једино око 40.000 Јевреја није желело тај статус, већ само право на верску посебност.