Књижевно вече са Десом Буразор Асланиду у Бечу

Беч – АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“ представило је у Бечу, на Богојављење, књижевни, хуманитарни и рад на пољу културних делатности, Десе Буразор Асланиду, председнице СПКД „Просвјета“- огранак у Штутгарту. О богатој биографији ауторке, присутне је упознала проф. Светлана Матић, истичући да је једна од ретких, која се свим својим бићем борила да истина о Србима допре до ушију оних, који живе и раде на просторима немачког говорног подручја.

Рођена у Козарској Дубици, завршивши медицинску школу у Београду, одлучила је да већи део свог радног века и живота проведе у Немачкој, не заборављајући своје корене и порекло. У време бомбардовања СР Југославије, организовала је демонстрације широм Немачке, изражавајући храбро своје неслагање са злочиначким чином агресије НАТО алијансе, заједно са супругом Паулом Бибером, дугогодишњим градоначелником града Бакнанга у Немачкој.

Десин супруг, пореклом Немац, схватио је да је српски народ жртва агресије и да је, кроз медијску пропаганду, приказан на погрешан начин у светским медијима. Заједно са супругом Буразор, поносном Српкињом, организовао је многобројне хуманитарне конвоје и лично одлазио у ратом погођена подручја у Србији, анимирајући сународнике да се прикључе и дају свој допринос у прикупљању хуманитарне помоћи. Тај период борбе за истину о српском народу и његовом страдању на Козари и у Јасеновцу, где јој је преко 80 рођака страдало, ауторка је описала у својим романима „Кругови живота – градоначелник и Српкиња“, за који је добила награду Академије Иво Андрић и „Ноћ иза берлинског зида“, у коме преноси исповести Немаца, у поодмаклим годинама, који су јој у поверљивим разговорима, изнели све страхоте страдања у Другом светском рату.

Овај роман има и документарни карактер, јер су у њему саговорници, једини живи сведоци геноцида, начињеног над Јеврејима, Србима, Ромима и другим народима. Деса Буразор је основала „Просвјетин“ огранак у Штутгарту и организовала многобројне културне активности на пољу очувања српској језичког и културног идентитета.

У програму је учествовала и Тамара Дмитрашиновић, ученица шестог разреда у ОШ „Стефан Дечански“ у Београду, рецитујући две песмице из књиге „Мајка“, ауторке Светлане Матић, која јој је уручила захвалницу за учешће у програму и часопис „Даница за младе“, у издању Вукове задужбине из Београда. Тамара, иначе, Десина унука, је успешна млада атлетичарка и добитница неколико значајних медаља и диплома на литерарним такмичењима у Београду. И овом приликом, ауторка је доказала да је успешна мајка, сестра и бака, јер су је на овој промоцији, поред унуке, пратиле ћерка Ана Дмитрашиновић из Београда, којој је Светлана Мтић поклонила своју ауторску, двојезичну књигу поезије на српском и немачком „Мајка“ и сестра Нада Радоњић из Беча.

Деса Буразор Асланиду припрема трећи роман, па се надамо да ће у овој години поново обрадовати своје читаоце животним темама, уз поруке љубави и мира, које треба да буду наше звезде водиље, ма где живели. Светлана Матић је уручила ауторки захвалницу на подршци у раду АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“ и књигу „Историјске (не) прилике“ др Предрага Ј. Марковића из Београда. Ауторка је своје романе поклонила библиотеци „Мина Караџић“. Видео запис и фотографије, изнедрио је Душан Борисављевић, члан Друштва.

Светлана Матић