Куглоф за почетнике

Сремски Карловци- У оквиру манифестације „Сусрети љубитеља куглофа – Куглоф за почетнике“, коју је организовао Едукациони центар „Каром“, у Сремским Карловцима, почетком јула месеца је отворена изложба посвећена Мини Караџић, ауторке проф. Светлане Матић из Беча. Овај интеренсантан културни догађај, протекао је и у знаку обележавања 170 година од рођења и 140 година од преноса костију Бранка Радичевића из Беча на Стражилово.

Изложбу, која је постављена у Кући Бранка Радичевића, свечано је отворио проф. др Радослав Ераковић, говорећи о лику и делу Вука и Мине Караџић. О поставци и карактеристикама изложбе, говорила је Љиљана Трифуновић, музејска саветница у Музеју Војводине. Кроз програм, присутне је бриљантно водила професорка Карловачке гимназије др Јелена Ратков Квочка. Посетиоци изложбе су уживали у перформансу Театра „Козачински“ и у поетско-музичком програму бивших и садашњих полазника Карловачке гимназије, који су певали и рецитовали песме о Мини и Бранку, а и оне које је у својим књигама, забележила књижевница Светлана Матић.

Занимљиво је да је овој књижевној вечери присуствовала и генерална конзулка Црне Горе у Сремским Карловцима, госпођа Невенка Ћировић, положивши венац од цвећа, на камен, који је донет на Стражилово са Ловћена и уграђен у споменик Бранка Радичевића.

Конзулка Ћировић се захвалила проф. Светлани Матић што је оживела лик и дело Мине Караџић и подсетила на значајне историјске и културне везе између Србије, Аустрије и Црне Горе.

Жири који је одлучивао о најбоље направљеном и најукуснијем куглофу, у коме су биле: Надежда Радовић, председница, Невенка Ћировић, конзулка, Мр Смиљана Вукићевић, књижевница из Бара, проф. Светлана Матић и Наташа Штрасер Великић, имао је врло сложен задатак, да од 14 понуђених колача, дегустира сваки појединачно, изабере и прогласи три најбоља. Тако је прву награду, на основу сабраних поена, освојила вице конзул Црне Горе у Сремским Карловцима, госпођа Николета Лакић, која се одрекла наградног путовања у Херцег Нови, у корист другопласиране Хелене Бибер, док је треће место заузела Александра Аврамовић. Фестивал посвећен куглофу, покренуле су проф. Пламенка Вулетић и Надежда Радовић, новинарка и књижевница. Проф. Пламенка Вулетић, је између осталог, подвукла: “Не може нико да каже да куглоф припада овом или оном крају или народу. Ако се само узме у обзир шта ко од народа у својој кухињи форсира, као на пример, ми у Војводини орахе, Словенци лешнике, а у Далмацији бадеме, може се закључити чији куглоф имате пред собом. У Алзасу и јужној Немачкој, постоји ритуални куглоф који се увек меси по завршетку жетве, али и поводом рођења, крштења, венчања, почетка нове године. Такав правим и ја на почетку године. Поента ја да мора имати нешто од коштуњавих плодова у себи, да свака невоља буде одбијена као од орахове љуске, мора да садржи воће, а ја стављам смокве јер су оне библијско воће, да сваки започет посао уроди слатким плодовима. Мора да има и меда, да све иде глатко и да буде слатко и мора бити вина. Ја стављам бермет да увек постоји разлог да се каже живели!“

На отварању изложбе, проф. Светлана Матић је уручила награду „Мина Караџић“ др Марку Лопушини за допринос у очувању српског језика, културе и националног идентитета у расејању, које је установило АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“ из Беча. Захвалнице за подршку у раду Друштва које води, проф. Светлана Матић је уручила Пламенки Вулетић, Јасмини Чиачек, директорки ЕЦ „Каром“, Биљани Ђоревској, власници Куће у којој је Бранко Радичевић живео, Туристичкој организацији у Сремским Карловцима и Српској православној богословији. Захвалност је упућена Карловачкој гимназији и њеним професорима, Општини Сремски Карловци, градоначелнику Саши Александру Стојкечићу и свима онима, који су помогли да се ова културна манифестација организује и који су донирали књиге библиотеци „Мина Караџић“ у Бечу. Отварању је присуствовао и господин Жељко Двожак, заменик покрајинског секретара задуженог за туризам и привреду.

Едукациони центар „Каром“ и АСКД „Вилхелмина Мина Караџић“ настављају културну сарадњу, а поновни сусрет је заказан у Бечу, у септембру ове године.

Изложба о Мини Караџић ће свечано бити отворена 17. јула 2023. године у Библиотеци града Београда, у галерији „Атриум“, у 19 сати. О изложби ће, осим ауторке, говорити Јасмина Нинков, директорка БГБ и Душан Борисављевић, дизајнер. У музичком делу програма, наступиће Биља Крстић и радионица „Бистрик“. Након Београда, изложба путује у Кладово, где ће је 31. јула 2023. године, у 19 сати, свечано отворити Жаклина Николић, директорка Библиотеке „Центар за културу“.